Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı yarışında sosyalistlerin lideri François Hollande, Avrupa Merkez Bankası'nın rolünün, ekonomik büyümeyi destekleyecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa'daki mali disiplin anlaşmasında büyüme önlemlerine de yer verilmesi yönündeki taleplerini de bir kez daha yinelemiş olan Hollande, Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Avrupa kalıcı kurtarma fonunun da AMB fonlarına girişinin sağlanmasına izin verilmesini savunuyor.

Paris'te bir konferansta konuşan Hollande, "bankaların AMB'ye sınırsız girişi varken, Avrupa'daki finansal spekülasyonu önlemeyi hedefleyen bir mekanizmanın nasıl olmaz?" sorusunu yöneltti.

Fransa'da cumhurbaşkanlığının favori adayı olarak öne çıkan ve Sarkozy'nin koltuğunu tehdit eden Hollande, AMB'nin enflasyon kontrolü ile birincil görevini yerini hatırlattı ve bankalara verilen uzun vadeli ucuz kredileri övdü; ancak Hollande, AMB'nin şimdi de son kredi mercii olma görevini yerine getirmesi gerektiğini savundu.

Bu duruşun Avrupa genelinde tam anlamıyla kabul görmediğinin farkında olduğunu belirten Hollande, yine de ECB'nin görevlerinin değiştirilebileceğini söyledi.

Hollande, "Fiyat istikrarı; tamam. Spekülasyonla mücadele; bunun hâlâ yerine getirilmesi gerekiyor. Ve tüm bunların ötesinde, büyüme. AMB'nin görevi bu olmalı" ifadeleriyle dikkat çekti.

François Hollande aynı zamanda mali disiplin anlaşmasının hem bir ilüzyon hem de risk olduğunu söyledi ve bu anlaşmanın, yeniden finansal dengesizliklere neden olacak bir kriz şartları oluşturacağını savundu.