Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin Avrupa'daki borç krizine direneceğine yönelik sinyallerin etkisiyle Asya Borsalarındaki yükselişin sonucunda, Asya paraları desteklendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in geçtiğimiz hafta Avrupalı liderlerin Euro Bölgesi'nin kalıcı ve geçici kurtarma fonlarının birleştirilmesi suretiyle fonun genişletilmesini görüştüğünü söylemesi üzerine yüzde 0.2 yükseldi. Güney Kore'de mağaza satışları Ocak'taki yüzde 4.1'lik düşüşün ardından Şubat'ta yüzde 2.9 yükseldi. Tayvan'da da yarın açıklanacak olan ihracat siparişlerinin, 2 ay üst üste kaydedilen düşüşlerden sonra artışa işaret edeceği tahmin ediliyor.

Küresel ekonominin toparlandığına ilişkin iyimserliğin hisse senetleri ve reisk iştahını desteklediğini belirten Tokyo'daki Japan Center for Economic Research'ün araştırmacılarından Hideki Hayashi, Avrupa'daki borç krizinin hala devam ettiğini ve her pozitif sinyal ya da gelişmenin risk iştahını olumlu etkilediğini söyledi. Hayashi, Asya'nın fonları çekmeye devam edeceğini öngördü.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 3.0490 seviyesine çıktı. Filipin pezosu, Güney Kore wonu ve Tayvan doları yüzde 0.2 güçlenerek sırasıyla 42.965; 1,123.68 ve 29.51 seviyelerinden işlem gördü.

Küresel fonlar bu ay sattıklarının 2.8 milyar dolar üzerinde Hint, Tayvan ve Tayland hissesi satın aldı. Gelişen piyasalar tahvil fonları da geçtiğimiz hafta 4. kez en iyi haftasına işaret etti.