Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Avrupalı yetkililerin, Eyro Bölgesi'nin kurtarma fonunu genişletmek için kalıcı ve geçici fonların birleştirilmesini değerlendirdiğini söylemesi üzerine, yen karşısında 4.5 ayın zirvesini test etti.

Eurodaki talepler, İtalyan Başbakan Mario Monti'nin bu hafta istihdam yasalarını görüşmek üzere sendikalar ve çalışanlar ile  bir araya gelmesinin öncesinde de destek buldu. Yen, Asya Borsalarının geçtiğimiz haftaki rallisini devam ettirerek, sığınılacak liman para birimlerinin talebini azaltması üzerine 11 ayın en düşüğüne geriledi. New York Fed Başkanı William C. Dudley bugün konuşma yapacak.

Piyasanın kurtarma fonlarının birleştirilmesinden olumlu etkileneceğine dikkat çeken Westpac Banking Corp.'un Sidney'deki kıdemli Döviz stratejistlerinden Sean Callow, kurtarma fonunu artıran her faktörün olumlu karşılanacağını, bunun da euroyu destekleyeceğini söyledi.

Euro, yen karşısında 110.15 ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesinden işlem gördü. Euro/Dolar paritesi ise yüzde 0.7 değerlendiği 16 Mart'taki 1.3175 düzeyinden gevşedi ve 1.3170 oldu. Yen, dolar karşısında ufak bir değişiklikle 83.43'ten 83.40'a yükseldi. Yen, 15 Mart'ta dolar karşısında 84.18 düzeyinden 13 Nisan'dan bu yana en zayıf değerine işaret etmişti.