Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, gösterge endeks Stoxx Europe 600'ün Şubat başından bu yana en hızlı haftalık yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, otomobil ve banka hisselerine gelen satışların etkisi ile gevşedi. ABD endeks vadeli kontratları da düşerken, Asya hisseleri fazla bir değişiklik göstermedi.

Swiss Life Holding AG, DSV A/S ve Tullow Oil Plc, analistlerin hisse tavsiyelerini düşürmesinin ardından, düşen hisse senetlerine öncülük etti. TNT Express NV, United Parcel Service Inc.'nin şirketi 5.16 milyar euroya satın alma konusunda anlaşmaya varmasının ardından değer kazandı. Yazılım şirketi Misys Plc, Vista Equity Partners'ın şirketi satınalma konusunda anlaşmaya varmasının etkisi ile yüzde 6.8'lik bir ralli gerçekleştirdi.  

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek Londra saati ile 08:54'te 271.23 puana indi. Endeks geçen hafta, Almanya ve ABD gibi önemli ülkelerde açıklanan verilerin büyümenin güç kazanmakta olduğunu işaret etmesi ve Fed'in dünyanın en büyük ekonomisinin için değerlendirmesini yükseltmesinin olumlu etkisi ile yüzde 2.6 yükselerek, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.3 düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi ise yaklaşık yüzde 0.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Melbourne'de IG Markets piyasa analisti Cameron Peacock, "Küresel hisse senetlerinin 2012 yılına güçlü bir başlangıç yapmaları ile birlikte, piyasa katılımcıları şimdilerde, hisse senetlerinin kısa vadeli görünümü konusunda yarı yarıya bölünmüş durumda" dedi ve "Doğruyu söylemek gerekirse, görüşler arasında eşit bölünme olduğunda, ya ralli devam eder ya da yüzde 5 ila 10 arasında ılımlı bir geri çekilme görülür" değerlendirmesinde bulundu.