Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da sanayi üretimi Şubat ayında, soğuk hava koşullarının inşaat işçilerini çalışma alanlarından uzak tutmasının etkisi ile beklenenden hızlı düştü.

Sanayi üretimi Şubat ayında önceki aya göre yüzde 1.3 düştü. Bu veri Ocak ayında revize edilmiş rakamla yüzde 1.2 artmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.5 düşmesi yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık bazda, çalışma günlerine göre düzeltilmiş rakamlarla yüzde 1 geriledi.

Münih'te UniCredit Group ekonomistlerinden Alexander Koch, "Şubat ayında dondurucu soğuk vardı. Bu nedenle, düşüş yalnızca bir kereliğine bir olay" dedi ve "Genel anlamda, Alman ekonomisi iyi durumda ve yılın kalan döneminde kademeli güçlenme bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi, işsizliğin yirmi yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin tüketici talebini artırması ve ABD ekonomisindeki güçlenmenin Alman ürünlerine yönelik ihracat talebini artırmasının etkisi ile resesyondan kaçabilir. Almanya'da iş dünyası ve yatırımcı beklentileri geçen ay, Yunanistan'ın kurtarma paketini almaya hak kazanması ve Avrupa Merkez Bankası'nın mali krizi çözmek için bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde para vermesinin etkisi ile yükseldi.

Almanya'da inşaat üretimi Şubat ayında, yüzde 4.7 arttığı önceki aya göre yüzde 17.1 düştü. Makinalar gibi üretim mallarının üretimi yüzde 0.3 artarken, enerji üretimi yüzde 1.6 genişledi.