Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan ve İspanyol bonoları, Avrupalı otoritelerin bölgedeki borç krizinin yayılmasını durdurmada zorlandıkları yönündeki endişelerle hızlı düşüyor ve yüksek getirili diğer ülke bonolarına gelen satışlara öncülük ediyor.

10 yıl vadeli İspanyol bonolarının faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Aralık ayında, uzun vadeli  refinansman operasyonları (LTRO) ile 3 yıl vadeli kredi vermeye başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Almanya'nın beş yıl vadeli bonolarının faizi, yatırımcıların en güvenli varlıklara yönelmesinin etkisi ile rekor seviyeye düştü. İspanya Hazinesi dün, kamu borcunun rekor seviyeye çıkacağını gösteren bütçe tasarısının sunulmasından sonraki ilk borçlanma ihalesinde, maksimum satış hedefinin altında satış yaptı.

Londra'da Credit Agricole Corporate & Investment Bank sabit getirili menkul kıymetler stratejistlerinden Peter Chatwell, "İspanya halen piyasaların odaklanma noktası" dedi ve "LTRO'nun etkisi ortadan kalktı ve bu durum dünkü ihalede kendisini gösterdi. Piyasa halen olay riski için pozisyon alıyor ve bu, güvenli limanlara geri dönüşü destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanyol bonosunun faizi 11 baz puan ya da 0.11 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 11:35'te yüzde 5.81'e yükseldi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 5.84'e kadar yükselerek 13 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli bononun fiyatı 0.825 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 8.25 euro düşerek 100.315'e indi.

10 yıl vadeli Alman bonosu yerine aynı vadede İspanyol kağıdı tutmak için yatırımcıların istedikleri ekstra faiz 15 baz puan yükselerek 405 baz puana çıktı. Bu fark gün içinde 410 baz puana çıkarak 30 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.