Advertisement
TEKNOLOJİ ABONE OL

Uzay yolculuğu için ilk bileti 95 bin dolara iş kadını Ahu Aysal aldı. Hollanda merkezli şirketin çalışmalarını yaptığı uzay yolculuğu 2014 yılında başlayacak.

Dünya çapında şu ana kadar 60 kişinin bilet aldığı uzay yolculuğunun nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan şirketin Türkiye temsilcisi Ceylan Pirinççioğlu, uzay biletlerini Türkiye'de satan ilk Türk acentesi olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Pirinççioğlu, ''Uçuşlar şu an üst gelir grubunu hedeflese de çok yakın bir gelecekte uçuşların yaygınlaşacağını ve artacağını düşünüyorum. Gökyüzü sınırsız ve keşfedilecek çok şey var'' diye konuştu.

Şirket CEo'su Michiel Mol ise uzay yolculuğunun kendisinin de hep hayali olduğunu belirterek, 4 ortaklı şirketlerinde Hollanda Hava Kuvvetleri'nden eski bir tümgeneral ve bir jet pilotun da bulunduğunu ve uçuş projesini gerçekleştirdiklerini anlattı.

Uzaya ilk çıkan insanın Yuri Gagarin olduğunu ve bu deneyimin üzerinden 50 yıl geçtiğini, bu sürede toplam 200 kişinin uzaya gidebildiğini anlatan Mol, ''Bizim hedefimiz her yıl en az bu kadar kişiyi uzaya çıkarmak'' dedi.

Mol, uçuşun pilotla beraber iki kişilik bir uzay mekiğiyle gerçekleştirileceğini, uçak gibi havalanacak mekiğin dik olarak kalkarak 1 dakikada ses duvarını aşacağını ve 4 dakikada yerin 104 kilometre üstünde ağırlıksız ortama ulaşacağını anlattı.

Maksimum yüksekliğe ulaşıldığında 6 dakika ağırlıksız ortamda kalınacağını, daha sonra serbest inişe geçileceğini dile getiren Mol, bu iniş sırasında bir planör gibi uçan uzay mekiğinden muhteşem bir manzaranın da izleneceğini söyledi.

Toplam bir saat sürecek uzay yolculuğu için bilet bedelinin 95 bin dolar olduğunu, uçuş için başvuru yapan ilk 100 kişinin ''kurucu astronot'' unvanı alacağını anlatan Mol, ilk 100 kişi arasında yapılacak kurayla ilk uçuşu gerçekleştirecek yolcunun belirleneceğini kaydetti.

Mol, uçuşun hava trafiği yoğunluğu olmaması ve hava koşullarının uygunluğu nedeniyle Curacao Adası'ndaki havalimanından gerçekleştirileceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Uçuşta kullanılacak uzay mekiğinin 4 roketi var ve jet yakıtıyla uçuyor. Normal bir günde 4 uçuş yapma şansımız olacak. Bu yılın ağustos ya da eylül ayında bu ilk gerçek uzay mekiğini tanıtmış olacağız. Sonra ilk test uçuşlarımız yıl sonuna doğru başlayacak. Ancak uzaya çıkmayıp sadece kalkış ve iniş yapılacak, irtifa testleri yapacağız. 2013'te testlerimiz devam edecek. Ticari uçuşlara başlamadan önce en az 100 test uçuşu yapılacak. 2014 yılında ise ilk uçuşu gerçekleştireceğiz. Program bir saatlik uzay uçuşundan ibaret değil, kayıt olduğunuz andan itibaren başlayacak bir yolculuk bu. Geleceğin astronotlarını hazırlamak için çeşitli eğitimlerimiz de olacak.''

Uzay yolculuğu yapmak isteyen kişilerin sağlık kontrolünden de geçirileceğini, hamile olan ya da ciddi kalp rahatsızlığı bulunan insanların uçuşa katılmasının mümkün olmayacağını ifade eden Mol, katılımcıların ağırlıksız ortamda uçma, ağırlığının 4 katını hissetme gibi deneyimler yaşayacağını kaydetti.

Mol, gelecekte yolculukların da uzay uçuşu olarak gerçekleştirileceğini, örneğin İstanbul'dan Sidney'e 1,5 saatlik bir uçuşla gidilebileceğini, ancak bu seyahatin ucuzlaması için daha zaman gerektiğini sözlerine ekledi.



-Türkiye'den ilk uzay uçuşunu bir kadın yapacak

Toplantıda, Türkiye'den uzay uçuşu için bilet alan ilk kadın yolcu da açıklandı.

İş kadını Ahu Aysal, uzay yolculuğunun hep hayali olduğunu belirterek, Ceylan Pirinççioğlu ile telefonla yaptığı konuşma sonucu çok düşünmeye gerek görmeden uçuşa katılmaya karar verdiğini anlattı.

Üç torun sahibi olduğunu belirten Aysal, ''Yaşadığınız sürece her zaman hedefleriniz olmalı. Ben hep ileriyi hedefledim. Zaten bir gezginim, dünyanın pek çok yerini gezdim. Şimdi karşıma daha büyük bir fırsat çıktı, uzaya gitmek. Bir gezgin için daha ilerisi ancak uzay olurdu. Bunu yapacağım için çok mutluyum'' diye konuştu.