Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İngiliz Sky haber kanalı, iki farklı olayda bazı kişilerin elektronik postalarını yasa dışı olarak hacklediğini açıkladı.

Medya patronu Rupert Murdoch'ın yüzde 39'una sahip olduğu BSkyB dijital uydu kanalının içinde yer alan Sky haber kanalı, öldüğü konusunda yalan haberlere neden olan John Darwin ve eşi Anne ile sübyancılıkla suçlanan bir kişi ile eşinin elektronik postalarını yasa dışı olarak hackledi.

Haber kanalı hacklemenin "kamu yararına olduğunu ve sorumlu gazetecilik çerçevesinde yapıldığını" savundu.

Kanaldan yapılan yazılı açıklamada, "Sky haber kanalı, editoryal standartlara bağlıdır. Diğer haber kuruluşları gibi, hukuk ile sorumlu araştırmacı gazetecilik arasında doğabilecek gerginliklerin farkındayız. Yaptıklarımızın arkasındayız. Bu tür şeyleri sıklıkla ve kolaylıkla yapmıyoruz" ifadesine yer verildi.

John Darwin olayında, Darwin'in 2002 yılında Kuzey Denizi'nde kano yaparken kaybolduğu basına yansımıştı. Olayın ardından, John Darwin'in eşi Anne'in 500 bin sterlinden fazla hayat sigortası ücreti alması için çiftin John Darwin'in öldüğü konusunda yalan söylediği ortaya çıkmıştı. Olayın kamuoyuna yansımasının ardından, çift 2008 yılında suçlu bulunmuştu.

Telekulak skandalı nedeniyle uzun süredir İngiltere'nin gündeminde olan Rupert Murdoch'ın oğlu James Murdoch, BSkyB'nin yönetim kurulu başkanlığından önceki gün istifa etmişti. Murdoch'ın sahibi olduğu News Corporation şirketi geçen yıl, BSkyB'nin geri kalan yüzde 61'lik hissesini satın almak istemiş, ancak telekulak skandalının büyümesiyle baba Murdoch ihale teklifini geri çekmişti.

İngiltere'de Murdoch'a ait 168 yıllık "News of the World" pazar gazetesi de çok sayıda kişinin telefonlarının ve sesli mesajlarının yasa dışı olarak dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından geçen yıl kapatılmıştı.