Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in rekor düşük faizleri 2014'e kadar sürdürmesi kararını bir kez daha eleştiren St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faizlerin artırılacağı tarihe bu şekilde bir randevu vermenin, ekonominin güçlenmeye başladığı esnada karamsar sinyaller gönderdiğini söyledi.

"2014" randevusunun çok uzakta bir tarihe işaret ettiğine ve bu süre içinde makroekonomik şartların hâlen daha çok zayıf olmasının beklendiği gibi bir algıya neden olduğuna dikkat çeken Bullard, bunun Fed'in gönderdiği "gereksiz" karamsarlıkta bir sinyal olduğunu belirtti.

Bu yıl Fed Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunmayan Bullard, merkez bankasının şimdi bir saniye durması ve ekonomide gelişmeleri değerlendirmesinin gerektiğini aktardı.

Bullard'ın yorumları, Fed'in üzerindeki istihdam piyasasındaki son gelişmelerin toparlanmanın doğru yolda olduğunun sinyalini vermesine ve aşırı esnek politikalarını sıkılaştırmaya başlamasına ilişkin baskıların arttığına işaret ediyor.

Aralarında Fed Başkanı Ben Bernanke'nin de bulunduğu bazı Fed yetkilileri, ekonomik görünüm konusuna çok daha ihtiyatlı yaklaşıyor ve yüzde 8.3'te seyreden işsizlik oranının, geçtiğimiz Ağustos'taki hızında düşüp kaydetmeye devam edip etmeyeceğini sorguluyor.

Bullard ayrıca, ekonominin mevcut aktivitesi ve tam potansiyeli arasındaki farka işaret eden üretim açığının, gereğinden fazla abartıldığını bir kez daha tekrarladı.