Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

PİYASADA BASKI SÜRÜ

FED’den gelmeyen yeni likidite ve en azından ertelendiği düşünülen varlık alım programı sonrasında riskli varlıklarda çözülme yaşandı. Riskin Avrupa’ya sıçraması ile çevre ülke bonoları satılmış ve gösterge olarak kabul edilen Almanya ile aradaki faiz farkları açılmıştı. 1.3050 desteğine kadar çekilen Euro / Dolar güne 1.3069’dan devam ediyor. Hafta başında Fransa’da başlayan ve faizlerde satış baskısında sebep olan bono ihaleleri İspanya ile devam etmişti. Dün de İngiltere’de üretim verisi beklentilerin altında kalan Alman Sanayi Üretimi ile birleşince alım yönünde tepki üretmek isteyen yatırımcıların iştahı da kırılmıştı. Bu havanın ABD’ye taşınmasıyla hisse senetleri de günü karışık tamamladılar. S&P 500 Endeksi % 0.06 gerilerken banka hisseleri % 0.27 geriledi. Dow Jones Sanayi Endekis % 0.11 düştü. Nasdaq, Facebook haberleriyle göreceli olarak sağlam kaldı. % 0.4 tırmanan Nasdaq Endeksi’ne kote olacağı haberleri ile iyimserlik yaratan Facebook’un kararı izlenecek. Vadeli işlemlerde S&P 500 % 0.25 primli olarak işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil faiz % 2.1859’dan alıcı buluyor.

Asya’da tatil dışında kalan ülkelerde geri çekilmeler yaşanıyor. MSCI Asya Endeksi % 0.3 düşüşte. Para Politikası Kurulu üyeliğine kabul edilmeyen Japon adayın, red gerekçesinin deflasyonu engellemek için para politikası yeterli olmayabilir açıklaması olduğu öğrenildi. Yeni gevşemenin banka tarafından yapılacağı beklentisi ile Yen zayıfladı ve global varlıklar destek buldular. Dolar / Yen yeniden 82.30’a yükselmiş durumda. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.06 primli ve hayli durağan seyrediyor. Japonya’da hisse senetleri % 0.69 geriliyor ve her yatırımcıyı genişleme spekülasyonunun mutlu etmediği görülüyor. Çin’de ise yabancı yatırımların önünün açılması moral veriyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.01 yükselişle ayakta kalmaya çalışıyor. Başbakan ülkede yabancı yatırımcıların yapabilecekleri yatırım kotasını 30 milyar Dolar’dan 80 milyara çıkarmıştı. Bu yatırımlar hisse senedi, bono ve mevduatı kapsıyor. Off-shore hesaplardan gelebilecek miktar için de 7.9 milyar Dolar limit belirlendi.

YURT İÇİNDE SAKİN SEYİR

Avrupa’daa karışık bir gün yaşanırken gün sonunda Eurostoxx 600 % 0.12 yükselişle günü tamamladı. İMKB 100 Endeksi ise günü 61.652 seviyesinden sert tepki gelmesine rağmen ekside kapattı. % 0.64 düşüşle 62.062 puan son gelinen nokta oldu. Banka hisselerinde % 1.75’lik düşüş yaşandı. Sanayi hisseleirndeki % 0.23’lük sınırlı geri çekilme ile endeksin dengede kaldığı görüldü. Kur cephesinde yatay seyir yaşsnırken Dolar / TL 1.7926’da, Sepet Kur 2.0684’te. Faiz ise günün değişmeyen varlık sınıfı oldu. Gösterge tahvil % 9.38’den kapanış yaparken getiri eğrisinin daha uzun tarafında da hareketlilik sınırlı kaldı. Bugün 15:30’da ABD’den gelecek olan tarım Dışı İstihdam verisi yakından takip edilecek. Son açıklanan ISM verilerindeki istihdam kalemindeki güçlü seyir ve ADP Özel Sektör İstihdam verisinin gelmesiyle bugün açıklanacak sayının 200 binin üzerinde olacağı inancı analistler arasında kuvvetlendi. Mart ayı verisinin 215 bin olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

NERELERDE İŞLEM YAPILABİLİR ?

Asya’da Hong Kong, Hindistan, Avustralya, Singapur, Tayland, Filipinler ve Yeni Zelanda ile Sri Lanka’da resmi tatil sebebiyle piyasalar kapalı. Diğer işlem olmayacak ülkelerse şunlar :

ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs,  Fransa, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İngiltere, İsrail, Slovakya, Polonya, Slovenya, İsviçre,  Brezilya, Kanada,  İrlanda Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Botswana, Kenya, Lübnan, Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, BAE,  Zambia, Zimbabve.

Günün en önemli verisinin geleceği ülke olan ABD’de ise işlemler parça parça yapılıyor olacak. Hisse senedi yatırımcılarının global gelişmelere ve açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisine tepki verebilmeleri için endkeslerin vadeli işlemleri New York saati ile 09:15’e kadar açık olacak. Böylece Türkiye saatiyle 15:30’da açıklacak veri sonrasında 45 dakika işlem yapılabilecek. Bono piyasası da günün bir bölümünü açık olarak geçirdikten sonra işleme kapatılacak. Petrolde işlem yapılamayacak, Londra Metal Borsası kapalı olacak. Değerli metallerde işlem yapmak isteyenler için spot alım / satım imkanı olacak.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde:

-       Fransa'da Şubat ayı dış ticaret dengesi açıklanacak 09:45 -5,3 milyar €

-       TCMB beklenti anketinin Nisan ayı ilk sonuçları açıklanacak 14:30

-       ABD'de Mart ayı istihdam verileri açıklanacak 15:30

-       TOASO ve TUPRS temettü ödemesi yapacak

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü