Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, dünkü ihalede borçlanma maliyetinin Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, Avrupa bütçe açığı kuralları ile nasıl uyum sağlayacaklarını gösteren bir plan hazırlamakta olduklarını açıkladı.

Radio Nacional de Espana'ya değerlendirmelerde bulunan de Guindos, "Önümüzdeki günlerde, yüzde 3 olması gereken gelecek yılki bütçe açığı hedefini kapsayan bir istikrar programı sunacağız" dedi.

İspanya ve İtalya bonoları dün, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un kurtarma paketi isteyebileceği endişelerine bağlı olarak ülkenin borçlanma maliyetlerinin artması ile birlikte, değer kaybetti ve diğer yüksek faizli Avrupa ülke bonolarına gelen satışlara öncülük etti. 4 Nisan'da konuşan Rajoy, Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisinin dünkü bono ihalesinde minimum hedef seviyesine yakın satış yapmasının ardından, ülkesinin "aşırı zorlukla" karşı karşıya olduğunu söylemişti.

10 yıl vadeli gösterge ispanyol bonolarının faizi yüzde 5.844'e kadar çıkarak, 13 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve aynı vadedeki Alman bonolarının faizi ile arasındaki fark dört yüzde puanının üzerine çıktı.

10 yıl vadeli İspanya bonolarının faizi, Rajoy'un 2 Mart'ta, ekonominin resesyona girmesi ile birlikte, bu yıl bütçe açığı hedefine ulaşamayacaklarını açıklamasının ardından 1 yüzde puanı artış gösterdi. Bu durum, İspanya'nın Yunanistan'ın yerine piyasalarda temel endişe kaynağı olacağı endişelerini artırdı.