Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya Borsalarındaki düşüş ve Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını daha fazla gevşetmemesinin güvenli varlık talebini artırmasıyla yen, kayıplarını geri aldı.

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin, ABD'nin tamamen toparlanmadığını söyleyerek, teşvik spekülasyonlarına neden olmasıyla Dolar Endeksi 3. gününde de düşüş kaydetti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Çin'de ithalat büyümesinin yavaşlamasının ardından kazançlarını azalttı. Euro, Fransa ve İtalya'daji tahvil ihalelerinin öncesinde sterlin karşısında 3 ayın en düşüğünden yüzde 0.1 uzakta seyretti.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın kıdemli analistlerinden Minori Uchida, BOJ'un para politikasını esnetmekte sıkıntı çekeceğini belirterek, "Eğer gevşetirse, bunun için dolar-yen'in 80 seviyesinin altına gerilemesi gibi bir nedenin olması gerektiğini söyledi.

Yen, euro karşısında 106.76 seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.6 gerilerken, dolar karşısında ise önce yüzde 0.5 değer kaybetti; ardından yüzde 0.2 artışla 81.34 seviyesinden işlem gördü. Dolar, euro karşısında yüzde 0.3 değer kaybetmesinin ardından büyük değişiklik kaydetmedi ve 1.3125 düzeyinden fiyatlandı. Sterlin karşısında dün 82.30'dan 9 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini test eden euro, bugün 82.40 pence olarak seyrediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 oranındaki kazançlarını geri vererek günü yüzde 0.3 aşağıda kapadı.

Japonya Merkez Bankası bugünkü politika toplantısında faizleri ve varlık alım programını sabit tuttu. BOJ 27 Nisan'da yeniden bir politika toplantısı düzenleyecek.

Japonya Merkez Bankası'nın 14 Şubat'ta yüzde 1 oranında enflasyon hedeflemesi yapmasının ardından yen, dolar karşısında neredeyse yüzde 5 değer kaybetti.