Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki bakanların, Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye gideceği spekülasyonlarının arasında bugün deflasyon önlemlerini görüşmelerinin öncesinde yen, dolar ve euro karşısında 2 gündür süren kayıplarını devam ettirdi.

Avustralya doları, Çin ekonomisinin beklentinin altında büyüyerek, Güney Pasifik ülkesinin emtia ihracatlarının görünümüne zarar vermesinin ardından değer kaybetti. Singapur doları, ülkenin büyümesindeki sıçramanın, merkez bankasını, enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkılaştırmaya teşvik etmesiyle tırmandı. ABD'de bugün açıklanacak olan ve yavaşlamaya işaret etmesi beklenen enflasyon rakamlarının öncesinde dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında bu haftayı aşağıda kapamaya hazırlanıyor.

Japonya Merkez Bankası için bunun bir parasal teşvik ekleyip eklememe sorunu değil, zamanlama ve yöntem sorusu olduğunu belirten Japonya'nın en büyük 2. bankası Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un başekonomisti Etsuko Yamashita, ekstra parasal gevşemenin yeni zayıflatacağını söyledi.

Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 81.07 seviyesine geriledi ve bu haftaki kazançlarını yüzde 0.7'ye düşürdü. Japon yeni, euro karşısında ise yüzde 0.1 kayıpla 106.73 düzeyine düştü. Dolar, euro karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.3169'dan işlem gördü ve haftayı yüzde 0.6 aşağıda kapamaya hazırlandı.

Japonya Ekonomi ve Mali Politikalar Bakanı Motohisa Furukawa, BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa'nın dün fiyat düşüşünü önlemenin ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamanın, bankanın önemli bir görevi  olduğunu söylemesinin ardından bakanların bugünün ilerleyen saatlerinde deflasyonu görüşeceğini açıkladı.

BOJ 14 Şubat'ta beklenmedik şekilde tahvil alım programını 10 trilyon yen artırmış ve yüzde 1 oranında enflasyon hedeflemesi yapmıştı. BOJ, 10 Nisan'da toplantısında alım programı ve faizleri sabit tutmuştu.