Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de büyümenin geçen çeyrekte tahminlerin altında kalmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600 Ağustos'tan bu yana en uzun süreli haftalık düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi. Asya hisse senetleri yükselirken, ABD endeks vadei kontratları geri çekildi.

Almanya'nın en büyük ilaç üreticisi Bayer AG, doğum kontrol ilacının kan pıhtılaşmasına neden olduğu iddiasıyla açılan yaklaşık 500 dava konusunda anlaşmaya varmak için en az 110 milyon dolar ödeyeceği yolundaki haberlerin ardından değer kaybetti. EON AG, Frankfurter Allgemeine Zeitung'da çıkan haberde, ikinci tur görüşmelerde atıktan enerji üretme birimi için ilgili tarafların tekliflerini düşürmelerini muhtemelen dikkate alacağının kaydedilmesi sonrası yüzde 0.5 düştü. Dünyanın en büyük kozmetik üreticisi L’Oreal SA, ilk çeyrek satışlarının analistlerin tahminlerini geçmesi ile birlikte yüzde 3.5 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.3 düşerek Londra saati ile 08:16'da 256.55 puana geriledi. Endeks bu hareketle birlikte, bölgedeki borç krizine yönelik endişelerin artması ve ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında beklenenden düşük çıkmasının etkisi ile, dördüncü haftayı da düşüşle geçirmeye yönlendi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Haziran vadeli Standard &
Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düştü.

Melbourne'de IG Markets piyasa stratejisti Cameron Peacock, "Çin GSYİH'sı beklenenden daha zayıf çıktı" dedi ve "Bugün Avrupa ve ABD'de düşüş görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, Fed'in faizlerin ekonomiye destek için düşük kalmaya devam edeceğinin işaretini vermesi sonrası yüzde 1.2 ile son bir haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.