Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance'in yaptığı araştırmalara göre, Türkiye'nin en değerli 100 şirketinin toplam marka değeri, 70,6 milyar dolarlık marka değerine sahip olan Apple'ın yarısına bile erişemiyor.

Söz konusu 100 Türk şirketin 2011 yılındaki toplam marka değeri, 33 milyar doları bulmuyor.

Brand Finance'in araştırmalarından yapılan hesaplamaya göre, Türkiye'nin en değerli markaları listesinde, listenin başını 2 milyar 389 milyon dolarla Türk Telekom çekiyor.

Türk Telekom'u listede, 2 milyar 280 milyon dolarlık marka değeriyle İş Bankası ve 1 milyar 898 milyon dolarlık marka değeriyle Turkcell takip ediyor. Bunların dışında, 100 Türk şirketinin yer aldığı listenin ilk 10'unda Akbank, Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Efes Bira, Yapı Kredi Bankası, Arçelik ve BİM bulunuyor.

Söz konusu 100 şirketin toplam marka değeri 2011 yılında 32,9 milyar dolar seviyesindeyken, geçtiğimiz ay açıklanan ve dünyanın en değerli markaları listesinde bir yılda 7 sıra birden yükselmesiyle piyasalarda büyük şaşkınlığa neden olan Apple'ın marka değeri, 70,6 milyar dolara ulaştı. Apple, bu performansıyla, dünyanın da en değerli markası oldu.

Türkiye'nin en değerli 100 şirketi, toplam marka değerleriyle, ancak General Electric'in marka değerine ulaşabildi.

Dünyanın En Değerli Markaları Listesinde 7. sırada olan General Electric'in marka değeri 33,2 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.