Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistler, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin derinleşmesiyle Avrupa Merkez Bankası'nın bankalara 3 yıllık sınırsız krediler sağlamak yerine, tahvil alım programını başlatmasını bekliyor.

Bloomberg'in anketine katılan 22 ekonomistin 17'si, AMB'nin Varlık Piyasası Programı'nın yeniden başlayacağını öngörürken, biri bankalara yeni bir tur ucuz kredi sağlanacağını, 9'u ise 1-2 yıllık kısa vadeli tahvil alımları yapacağını tahmin etti.

Piyasadaki baskıların eninde sonunda AMB'yi yeniden tahvil alımlarını başlatmak zorunda bırakacağına ve bunun kaçışı olmayacağına dikkat çeken Londra'daki BNP Paribas'ın baş Euro Bölgesi ekonomisti Ken Wattret, ancak bunun için destek almanın zor olacağını belirtti.

Tahvil alımları, parasal ve mali politikaların arasındaki sınırı bulanıklaştırdığı düşüncesiyle AMB'nin yönetim konseyi ve Alman politika yapıcılarının arasını açtı. Aralık ve Şubat aylarında olmak üzere AMB'nin bankalara toplamda 1 trilyon euroyu bulan iki kez sınırsız ucuz kredi sağlamasıyla, tahvil alım programı rafa kaldırılmıştı.

Ekonomistler, İspanya ve İtalya'da borçlanma maliyetlerinin yükselmesiyle yeniden tırmanan gerilimin, likidite operasyonlarının sorunları çözmeyeceğini gösterdiğini düşünüyor.