Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde yükselmesinin, istihdam piyasasının zayıfladığına ilişkin sinyalleri artırmaasıyla, Fed yetkilileri arasındaki düşük faiz tartışması da büyüdü.

New York Fed Başkanı William Dudley ve Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen, faizlerin 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar düşük seviyede tutulmasının, yüzde 8.2'de seyreden işsizlik oranıyla uyumlu olduğunu savunurken, Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, hızlanan enflasyonun, faiz artışını daha erken bir tarihe çekebileceğini söyledi. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser ise politikanın bir randevu şeklinde değil, ekonominin performansına göre kararlaştırılması gerektiğini belirtti.

Fed yetkilileri, Dudley ve Yellen'ın ifade ettiği harcama kesintileri ve Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle düşüşe geçebilecek ekonomi için uygun para politikasını görüşmek üzere 2 hafta sonra bir araya gelecek. Yellen ve Dudley, Bernanke'nin büyüme soğudukça işsizlik oranındaki azalmaların sürdürülümeyebileceği görüşüne de destek verdi.

Şu anda birçok tartışmanın olduğunu ancak karar gücünün başkan ve yöneticilere ait olduğunu belirten New York'taki Deutsche Bank Securities Inc.'in baş ABD ekonomisti Joseph Lavorgna, yine de yorumların Fed'in ekstra teşvik konusunda çok rahat olmadığına işaret ettiğini söyledi.

Bu arada Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard son günlerde daha fazla genişlemeye ilişkin endişelerini paylaşmıştı.