Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de büyümenin geçen çeyrekte tahminlerin altında kalmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, gösterge endeks Stoxx Europe 600 Ağustos'tan bu yana en uzun süreli haftalık düşüş dönemini gerçekleştirmeye yönlendi.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.5 düşüşle Londra'da 253.40 puana geriledi. Endeks bu hareketle birlikte, bölgedeki borç krizine yönelik endişelerin artması ve ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında beklenenden düşük çıkmasının etkisi ile, dördüncü haftayı da düşüşlekapattı.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin Yunanistan hariç tamamı günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 2.5 gerilerken İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 1 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 2.4 kayıp verdi. İspanya'nın IBEX 35 Endeksi yüzde 3.6 gerilerken İtalya'nın FTSE MIB Endeksi ise yüzde 3.4 düştü. Yunanistan'nın ASE'si tatil dolayısı ile kapalıydı.

Melbourne'de IG Markets piyasa stratejisti Cameron Peacock, "Çin GSYİH'sı beklenenden daha zayıf çıktı" dedi ve "Bugün Avrupa ve ABD'de düşüş görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, Fed'in faizlerin ekonomiye destek için düşük kalmaya devam edeceğinin işaretini vermesi sonrası yüzde 1.2 ile son bir haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.