Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kazançla 9,637.17 puana yükselerek, bu haftayı yüzde 0.5 aşağıda kapamaya yöneldi. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 artışla 815.04 puana çıktı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 2,355.14 puana tırmanarak, 22 Mart'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Çin'in resmi istatistik kurumu bugün ekonominin ilk çeyrekte yüzde 8.1 büyüdüğünü açıkladı. Beklenti, Çin'in yüzde 8.4 büyüme kaydedeceği yönündeydi. Çin Merkez Bankası ise Mart ayında yeni kredilerin 1.01 trilyon yuan ile Ocak 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1.5 düşüşle Londra'da 253.40 puana geriledi. Endeks bu hareketle birlikte, bölgedeki borç krizine yönelik endişelerin artması ve ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında beklenenden düşük çıkmasının etkisi ile, dördüncü haftayı da düşüşlekapattı.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin Yunanistan hariç tamamı günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 2.5 gerilerken İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 1 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 2.4 kayıp verdi. İspanya'nın IBEX 35 Endeksi yüzde 3.6 gerilerken İtalya'nın FTSE MIB Endeksi ise yüzde 3.4 düştü. Yunanistan'nın ASE'si tatil dolayısı ile kapalıydı.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 14.32'de yüzde 0.84 düşüşle 1,375.86 seviyesine gerilerken Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise yüzde 0.55 kayıpla 12,915.00 seviyesine indi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 1.09 gerileyerek 3,022.34 puan oldu.

-Çin frene bastı: % 8.1

İthalat ve ihracat taleplerindeki düşüşün etkisiyle Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentinin üzerinde düşüş kaydederek, Başbakan Wen Jiabao üzerindeki para politikasını gevşetme ve büyümeyi destekleme baskılarını artırdı.

Resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 8.1 ile son 11 çeyreğin en yavaş büyümesine işaret etti. Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 8.9 büyüme kaydetmişti. Bloomberg anketine katılan 41 ekonomistin beklentisi ise Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 8.4 büyüyeceği yönündeydi. Verilere göre ülkede mart ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 11,9 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.


-Çin'de konut satışları ilk çeyrekte düştü

Çin'de konut satışları, hükümetin emlak piyasasındaki kısıtlamaları sürdüreceğini tekrarlaması ile birlikte, yılın ilk çeyreğinde yüzde 18 düştü.

Satılan konutların değeri bir yıl öncesindeki seviyesinden 709.9 milyar yuana (112.7 milyar dolar) düştü. Böylelikle, bu rakam, hükümetin geçen yıl Şubat ayında emlak verileri için metodolojisini değiştirmesinden bu yana ilk çeyrek dönem düşüşünü gerçekleştirdi. Ticari binalar dahil genel gayrımenkul satışları geçen yıla göre yüzde 15 düşerek 867.2 milyar yuana geriledi.


-İspanyol bankaları AMB'den rekor borçlandı

İspanyol bankalarının Avrupa Merkez Bankası'ndan borçlanmaları, Banka'nın 3 yıllık kredileri artırarak bölge bankalarına yönelik desteğini güçlendirmesinin ardından, Mart ayında yüzde 50 artarak rekor seviyeye ulaştı.

İspanya Merkez Bankası'nın bugün internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre, İspanyol bankalarının ortalama net borçlanması, Şubat ayındaki seviyesi olan 152.4 milyar eurodan mart ayında 227.6 milyar euroya (300 milyar dolar) yükseldi. Euro sisteminin bütününde, bankalar, 361.7 milyar euro destek aldı.

-Lagarde: En temel tehdit Avrupa

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, ABD gibi ekonomilerden gelen rakamların ilerlemeye işaret etmesine rağmen, Avrupa'daki borç krizinin, küresel büyüme karşısındaki en temel risk olduğunu belirtti.

Önümüzdeki ayki toplantının öncesinde konuşan Lagarde, Avrupalı hükümetlerin, kriz savunmalarını artırmalarının, çözümün yalnızca bir parçası olduğuna dikkat çeken Lagarde, IMF kaynaklarını artırma çağrısının ardından görülen ilerlemelerden memnmun olduğunu aktardı.