Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda geçen hafta, İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetlerindeki artışla birlikte Avro Bölgesi borç krizinin bu iki ülkeye yayılacağı ve Çin ekonomisinin yavaşladığına yönelik endişeler öne çıktı. Altın fiyatları yükselirken, ABD Doları bazı önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 102 dolar seviyelerinde işlem gördü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Fonun artırılması gereken kaynak ihtiyacının yılbaşında öngördükleri kadar yüksek olmadığını söyledi. Ancak hata yapılmaması gerektiğine işaret eden Lagarde, ''Riskler ve ihtiyaçlar hala yüksek'' dedi.

Lagarde, zor durumdaki ülkelere daha fazla destek sağlayabilmek için Fonun kaynaklarının artırılması yönünde gelecek hafta düzenlenecek Dünya Bankası-IMF bahar toplantılarında ilerleme kaydedileceğini umduğunu belirterek, Fon için gerekli olan kaynak miktarına ilişkin henüz yeni bir rakam belirlemediklerini ifade etti.

Christine Lagarde, küresel ekonomik görünümde bazı iyileşmelere karşın kırılgan toparlanmayı desteklemek için yapılması gereken daha çok iş olduğuna dikkati çekerek, ''Bir noktanın altını çizmek istiyorum, riskler hala yüksek seviyede ve kırılganlık devam ediyor'' dedi.

Öte yandan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), küresel ticaretteki artış oranının bu yıl yüzde 3,7'ye gerilemesinin beklendiğini bildirdi.

DTÖ Başkanı Pascal Lamy, 2010 yılında yüzde 13,8, geçen yıl ise yüzde 5 artan küresel ticaretin, özellikle Avro Bölgesi'ndeki borç krizi ve diğer ekonomik şoklar nedeniyle bu yıl da yavaşlamaya devam etmesinin öngörüldüğünü vurguladı.

Küresel ticaretin bu yıl yüzde 3,7, 2013 yılında ise tekrar hız kazanarak yüzde 5,6 artmasının beklendiğini ifade eden Lamy, 2012 yılı için küresel ticarette beklenen artışın, son 20 yılın ortalama artış değeri yüzde 5,4'ün altında kalmasının öngörüldüğünü söyledi.

Dünya Bankası Çin'in bu yıl için büyüme tahminini yüzde 8,2'ye düşürdü.

Dünya Bankası Çin ile ilgili çeyrek dönem raporunda, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin aniden yavaşlayabileceği uyarısında bulunarak, Pekin yönetiminin gerekirse yeni teşvik önlemlerini devreye sokmaya hazır olması gerektiğini belirtti.

Dünya Bankası'nın Çin ekonomisi için ''yumuşak iniş'' beklediği, ancak bu yıl için büyüme tahminini yüzde 8,4'den yüzde 8,2'ye çektiği kaydedilen raporda, ''Yumuşak iniş için görünüm hala yüksek olmakla beraber, büyümenin çok hızlı yavaşlayacağına dair kaygılar bulunuyor'' denildi.

Bununla birlikte Asya Kalkınma Bankası (ADB) da küresel talepteki düşüş nedeniyle gelişen Asya ekonomileri için 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 6,9'a çekti.

ADB yayımladığı yıllık değerlendirme raporunda, Asya ülkelerinin hızlı ekonomik büyümesinin politik istikrara zarar verebileceği, çünkü zenginler ve yoksullar arasındaki farkın giderek açıldığı uyarısında bulundu.

Geçen yıl yüzde 7,2 büyüyen bölge ekonomisinin bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 6,9'a indiren ADB, büyüme oranlarının birçok bölge ülkesinde artan iç talebin etkisiyle güçlü kalmayı sürdüreceğini vurguladı.

ADB raporunda, bölge ekonomilerinin gelecek yıl ise yüzde 7,3 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Asya Kalkınma Bankası, geçen yıl yüzde 9,2 büyüyen dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de büyümenin bu yıl yavaşlamasının öngörüldüğüne dikkati çekerek, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında (GSYH) bu yıl yüzde 8,5, gelecek yıl ise yüzde 8,7 artış beklendiğini ifade etti.



-Euro Bölgesi

İspanya'da 1982-1996 yılları arasında başbakanlık yapan eski sosyalist lider Felipe Gonzalez, ''Eğer İspanyol ekonomisini kurtarmak gerekirse, Euro biter ve tüm Avrupa'yı kurtarmak gerekir'' dedi.

Gonzalez, ekonomik kriz yaşayan İspanya'nın dış mali yardım almasına gerek olmadığını savunarak, yapılan bazı spekülasyonları ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tutumunu eleştirdi.

Avrupa'daki birçok hükümetin, ''av köpekleri yarışına girdiği'' benzetmesini yapan Gonzalez, ''AB liderleri koşan av köpeklerin önündeki mekanik yaban tavşanını idare ediyorlar ve çatlayana kadar koşmaya devam etmeleri için herhangi biri yaklaştığında yaban tavşanını bir metre daha uzaklaştırıyorlar'' şeklinde konuştu.

Fransa Bütçe Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Valerie Pecresse ise son günlerde uluslararası piyasaların İspanya'nın ekonomik ve finansal durumuna ilişkin aşırı tepki verdiğine dikkati çekerek, İspanyol hükümetinin ülkesinin büyümeye dönüşünü sağlayacak gerekli tüm tedbirleri aldığını vurguladı.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) üst düzey yetkililerinden Joerg Asmussen, AB ve IMF'den yardım alan İrlanda'nın ek fona ihtiyacı olacağını düşünmediklerini söyledi.

Asmussen, mevcut yardım programı sona erdikten sonra İrlanda'nın ek fona ihtiyacı olmayacağını düşündüklerini belirterek, ''Temel senaryomuz, gayet net biçimde, İrlanda'nın program sürerken, seneye kademeli olarak piyasalara geri dönmesidir'' dedi.

AB ve IMF ile 2010 sonunda 85 milyar avroluk yardım anlaşması imzalayan İrlanda için ikinci yardım olasılığı, özellikle kimi ekonomistler tarafından sıkça gündeme getirilirken bu yöndeki son açıklama geçen ay uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten gelmişti.

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Piyasalar yılın ilk ayında sabit kalan sanayi üretiminin şubatta hafif gerilemesini bekliyordu.

Almanya Federal İstatistik Bürosu (FSO), Almanya'nın mal ve hizmetler ihracatının şubat ayında ocak ayına göre yüzde 1,6 artarak 91,3 milyar avro olduğunu açıkladı. Almanya'nın ihracatı ocak ayında yüzde 3,4 yükselmişti.

Almanya'nın ocak ayında 13,2 milyar avro olan dış ticaret fazlası şubat ayında 14,7 milyar avroya, ocak ayında 9,5 milyar euro olan cari işlemler fazlası da şubat ayında 11,1 milyar euroya çıktı.



-ABD ekonomisi ve diğerleri

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ülke ekonomisinin hala finansal krizden tam olarak toparlanmaktan uzak olduğunu söyledi.

Bernanke, finansal krizin en kötü günlerinden bu yana yaklaşık 3,5 yıl geçtiğine dikkati çekerek, ülke ekonomisinin krizin etkilerinden tam olarak toparlanamadığını ve finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için daha fazla düzenlemenin gerektiğini vurguladı.

Krizin ağır insani ve ekonomik maliyetlerinin, son yıllardaki olayların tekrarlanmasını önlemek için gerekli tüm adımların atılmasının önemine işaret ettiğini belirten Bernanke, finansal krizden çıkarılan en önemli dersin, ekonomi ve finansal sistem aracılığıyla yeni şoklar oluşması için ek potansiyel kanallar yaratan ''gölge bankacılık'' sorunun büyümesi olduğunu ifade etti.

Öte yandan Fed'in kendisine bağlı 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı ''Bej Kitap'' adlı rapora göre, bu bölgelerin her birinde ekonomi şubat ayı ortasından 2 Nisan'a kadar geçen sürede adım adım büyüdü, istihdam istikrarlı seyir izledi ya da ülkenin büyük bölümünde arttı.

ABD'de dış ticaret dengesi şubat ayında 46,03 milyar dolar açık verdi. Dış ticaret açığının 51,8 milyar dolar olması bekleniyordu.

Yüzde 0,3 artması beklenen Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) mart ayında değişiklik göstermedi. Çekirdek ÜFE ise mart ayında yüzde 0,3 artış gösterdi.

ABD'de TÜFE ise beklentilere paralel olarak mart ayında yüzde 0,3, çekirdek TÜFE sırasıyla aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,3 arttı.

Bununla birlikte dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin'de 2012'nin ilk çeyreğinde GSYH, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 8,1'lik büyüme kaydetti.

Çin, mart ayında 5,35 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.

Çin Gümrük İdaresinin verilerine göre, ihracat geçen ay 2011 yılı mart ayına göre yüzde 8,9 artarak 165,66 milyar dolara ulaşırken, ithalat yalnızca yüzde 5,3 artışla 160,31 milyar dolara yükseldi. Böylece Çin'in dış ticaret fazlası mart ayında 5,35 milyar dolar oldu.



-İran, bazı AB ülkelerine petrol ihracatını durdurdu

İran, Almanya, İspanya ve Yunanistan'a petrol ihracatını durdurdu.

İngiltere ve Fransa'ya 19 Şubat'tan beri petrol satmayan İran'ın, İtalya'yı da bu listeye ekleyeceği belirtildi.

AB, nükleer enerji faaliyetlerinden dolayı İran'a ağırlaştırılmış yaptırım kararı almış ve bu ülkeden ham petrol ithalatına 1 Temmuz itibariyle son verileceğini açıklamıştı.

Dünya petrol rezervlerinin yüzde 12 ila 15'ine sahip olan İran, petrol ihracatında AB'nin yerini başka ülkelerin alacağını belirtiyor.



-Döviz piyasası

ABD dolarının, uluslararası döviz Borsalarında önemli para birimleri karşısında, Pazartesi günü açılış ve Cuma günü kapanış değerleri şöyle oldu:



PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA

----------- --------- ---------

Japon Yeni 81,29 80,89

İsviçre Frangı 0,9190 0,9192

Kanada Doları 0,9970 0,9994



Pazartesi günü 1,3060 dolardan açılan euro, cuma kapanışta 1,3075 dolara yükseldi.

Aynı borsada pazartesi günü 1,5860 dolardan açılan İngiliz sterlini ise cuma kapanışta 1,5846 dolar oldu.

New York borsasında, altının ons fiyatı pazartesi günü 1.643,90 dolardan kapanırken, cuma günü kapanışta 1.660,20 dolara yükseldi.



-ABD, Avrupa ve Asya borsaları

ABD'de dün New York Borsası'nda Dow Jones Endeksi yüzde 1,05 (136,99 puan) değer kaybederek, haftayı 12.849,59 puandan kapattı. Standard and Poor's 500 Endeksi aynı gün yüzde 1,25 (17,31 puan) azalarak 1.370,26 puan, Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 1,45 (44,22 puan) azalarak 3.011,33 puan oldu.

Avrupa'da Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 1,03 (58,67 puan) değer kaybederek 5.651,79 puandan, Frankfurt Borsası'nda Dax Endeksi yüzde 2,36 (159,34 puan) azalarak 6.583,90 puandan ve Paris Borsası'nda Cac 40 Endeksi de yüzde 2,47 (80,70 puan) azalarak 3.189,09 puandan haftayı kapattı.

Asya'da Japonya'da Tokyo Borsası'nda Nikkei 225 Endeksi yüzde 1,19 (113,20 puan) artarak 9.637,99 puana yükseldi.

Haftanın son işlem gününde ayrıca Hong Kong Borsasında Hang Seng Endeksi yüzde 1,84, Avustralya Borsası yüzde 1, Şanghay Borsasında SE Composite Endeksi yüzde 0,35, Tayvan Borsası yüzde 1,64, Singapur Borsası yüzde 0,33, Güney Kore Borsası yüzde 1,12 oranında değer kazanırken, Hindistan Borsası yüzde 1,37 oranında değer kaybetti.



-Petrol fiyatları

Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün Mayıs ayı teslimi varil fiyatı 102 dolar ve Londra Brent tipi ham petrolün Mayıs ayı teslimi varil fiyatı 121 dolar seviyelerinde kapandı.

Haftaya 102 dolar seviyelerinde başlayan Batı Teksas tipi ham petrolünün varil fiyatı Mayıs ayı teslimi Cuma günü 102,83 dolar seviyesinde işlem gördü.

Londra Brent tipi ham petrolün Mayıs ayı teslimi varil fiyatı ise haftanın son işlem gününde 31 sent azalarak 121,21 dolar oldu.