Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeniden başkan seçilmeyi dört gözle bekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, tıpkı 2007'deki kampanyasında da öne çıkardığı gibi, Avrupa Merkez Bankası'nın ekonomik büyümeyi desteklemek için daha çok şey yapması gerektiğini söyledi.

AMB'nin büyümeyi desteklemesindeki rolü konusunda, Fransız halkı olarak tartışmalara açık olduklarını belirten Sarkozy, Avrupa'nın uluslararası ekonominin derinliklerinde boğulmayacağını ve büyüme ile yeniden canlanacağını savundu.

Sarkozy, 10 adayı kapsayan ilk tur oylamalarının bir hafta öncesindeki anketlerde sosyalist aday François Hollande'nin ardından ikinci sırada bulunuyor. Seçimler ise 6 Mayıs'ta yapılacak. Büyümeden yana Avrupa politikalarını savunan Hollanda, yüzde 56 ile önde götürüyor.

Frankfurt'taki AMB ise 5 yıldan uzun süredir Sarkozy'nin siyasi hedeflerinden biri oldu. Önce Maliye bakanı ve bir başkan adayı olarak, ardından da Fransa Cumhurbaşkanı olarak Sarkozy, merkez bankasının faizleri çok yüksek tutmasını eleştirdi. Euro krizinin başlamasından bu yana ise Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile karşı karşıya gelerek, bankanın daha fazla rol oynaması için uğraşıyor.

Merkel ve Sarkozy arasındaki görüş ayrılıkları Kasım 2011'de Brüksel'de yapılan zirvede öne çıktı. Ancak Fransız Cumhurbaşkanı o zamandan bu yana seçim kampanyalarına AMB'yi ortak etmemişti.

Londra'daki Standard Chartered Bank'ın ekonomistlerinden Thomas Costerg, Hollande özellikle Angela Merkel ve ekürisinin tepki çekerken, Sarkozy'nin şu anda aynı yolda ilerlediğini söyledi.