Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de yarın açıklanacak olan işsizlik başvurularındaki düşüş beklentisi ve Asya Borsalarının küresel ralliyi genişletmesiyle güvenli varlık talebi azaldı; yen tüm önemli para birimleri karşısında geriledi.

Nikkei gazetesinin Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini yükseltebileceğini yazmasının, parasal genişleme spekülasyonunu desteklemesiyle yen, dolar karşısında 6 haftanın en yükseğinden geri adım attı. Euro, İspanya'nın yarınki tahvil ihalesinin öncesinde sterlin karşısında 19 ayın en düşüğünden yüzde 0.4 uzakta seyretti.

Asya ve ABD'deki şartların hâlen daha küresel büyümeyi makul ölçüde sürdürebileceğini ve Avrupa'nın küresel ekonomiyi aşağı sürüklemesini önleyebileceğini belirten Sidney'deki Royal Bank of Scotland Group Plc'nin Döviz stratejistlerinden Greg Gibbs, para birimlerinin çoğunun yen karşısında değerleneceğini öngördü.

16 Nisan'da dolar karşısında 80.30 seviyesinden 29 Şubat'tan bu yana en yükseğini test etmiş olan yen, bugün yüzde 0.7 değer kaybederek 81.40'a geriledi. Yen, euro karşısında da yüzde 0.7 zayıflayarak 106.84'e düştü. Euro, sterlin karşısında 16 Nisan'da 82.10 pence düzeyinden Eylül 2010'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün 82.40'ta seyrediyor. Euro/Dolar paritesi ise 1.3127'den 1.3126'ya düştü.

MSCI Dünya Endeksi'nin dünkü yüzde 1.6 oranındaki kazancının ardından bugün de MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.2 yükseldi.