Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, beklenenden kötü çıkan ABD ekonomik verileri ve G-20 ülkelerinin Avrupa krizinin küresel büyümeye halen tehdit oluşturduğu yolundaki uyarısının ardından, beşinci haftayı da kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 10:41'de 1,019.20 puana geriledi. EastPharma Ltd.'nin sahip olduğu Türk ilaç şirketi Deva Holding A.Ş., İstanbul'un Topkapı bölgesindeki üretim tesisini kapatacağını açıklamasının ardından son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıktı. Rusya'nın en büyük dördüncü petrol üreticisi OAO Surgutneftegas, temettü ödemesini muhtemelen artıracağını açıklamasının ardından yüzde 1.1 prim yaptı.

ABD'de dün açıklanan ikinci el konut satışları Mart ayına beklenmedik bir şekilde düşerken, işsizlik başvuruları beklenenden daha az sayıda geriledi. Washington'da biraraya gelen Kanada ve Avustralya maliye bakanları, İspanya'ya sıçramakta olan Euro Bölgesi borç krizinin kontrol altına alınması konusunda Avrupa'nın çabalarını artırması yönündeki baskılarda IMF ve ABD'ye katıldı.

Societe Generale SA'nın Londra ofisinden analist Guillaume Salomon, "Küresel gelişen piyasalarda, Avrupa borç krizine yönelik endişelerin yeniden ortaya çıkması ile birlikte, kısa vadeli görünüm, en iyimser söylemle, belirsiz" dedi ve "Bu soruna karşı, favorimiz, şu an için taktiksel savunma durumu" değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen piyasalar gösterge endeksi bu hafta yüzde 0.7 geriledi ve haftayı kayıpla geçerse, Ekim 2008'den bu yana en uzun süreli haftalık kayıp serisini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 11 yükselirken, gelişmiş ülkelerin gösterge endeksi MSCI Dünya yüzde 7.9 arttı. Gelişen piyasalar endeksi tahmini şirket karlarının 10.5 katı seviyede değerlenirken, bu oran gelişmiş ülkeler endeksi için 12.4 katı seviyesinde.