Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Akbank Ekonomik Araştırmalar Günlük Bülteni'ne göre, İMKB'nin yurt dışındaki olumsuz havaya bugün tepki vermesi bekleniyor.

Avrupa'daki siyasi gelişmeler ve olumsuz PMI verileri dün piyasalarda negatif bir hava oluşmasına neden oldu, tahvil getirileri yükselirken, Borsalarda sert satışlar görüldü.

Fransa, İrlanda ve Hollanda'daki siyasi risklere işaret edilen bültene göre, Euro bölgesinde ekonominin yavaşladığına dair göstergeler de artıyor. Sanayi üretimi ve hizmet sektörü için öncü gösterge olan kompozit Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Nisan'da 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Bu gelişmelerin ardından İspanya'da 10 yıllık tahvil getirileri 1 hafta sonra yeniden yüzde 6'nın üzerine çıktı. İtalya'da 10 yıllık getiriler 8 baz puan artışla yüzde 5,74'e ulaştı. Mart sonuna göre getiriler 62 baz puan artış kaydetti.

Avrupa borsalarında DAX yüzde 3,4 ve CAC-40 yüzde 2,8 oranında gerilerken, İtalya ve İspanya borsaları da sırasıyla yüzde 3,8 ve 2,8 değer kaybetti.

ABD'de ise S&P 500 ve Dow Jones, Avrupa'daki olumsuz havanının etkisiyle yüzde 0,8 civarında geriledi, ancak kayıpların Avrupa'ya kıyasla daha sınırlı olması dikkati çekti. Asya borsalarında dün Şangay ve Hang Seng satıcılı seyrederken, Nikkei 225 ise yatay kapandı. Bölge borsalarında bu sabah ise Hang Seng haricinde satıcılı bir seyir izleniyor.

Raporda, şunlar kaydedildi:

''Cuma gününü yüzde 0,5 yükselişle tamamlayan İMKB-100, dün tatil nedeniyle işlem görmezken, bugün dünya borsalarında dün görülen satışlara katılmasını bekliyoruz. Endeksin uzun zamandır destek seviyesi olan 60.000'in önümüzdeki günlerde dirence dönüşmesini bekliyoruz. Endeks için bu haftaki bant tahminimiz teknik olarak 57.000-61.000 aralığıdır.

Yurt dışındaki olumsuz havanın ardından bu sabah USD/TL sınırlı bir artışla 1,7940'dan işlem görürken, Döviz sepeti (0,5 euro 0,5 USD ( ise 2,0750 ile Cuma günkü kapanışına yakın seviyelerde bulunuyor. USD/TL için bu haftaki bant tahminimiz teknik olarak 1,7750-1,8150 aralığıdır.

Çin'de öncü PMI verisi Nisan'da 49,1'e yükselmekle birlikte, son altı aydır 50 nötr seviyesinin altında seyretmeye devam ediyor. En büyük bakır tüketicilerinden Çin'de ekonominin yavaşlamaya devam etmesi nedeniyle bakır fiyatları dün yüzde 2 azalış göstererek 362 dolara geriledi.''