Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, İspanya'nın 2009 yılından bu yana ikinci kez resesyona girmesinin etkisi ile yen karşısındaki düşüşünü üçüncü güne taşıdı.Avrupa hisse senetleri kazançlarını geri verirken, ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de tüketici harcamaları verisi öncesi durgun seyrediyor.

Euro yen karşısında Londra saati ile 10:45'te yüzde 0.3 aşağıda seyrediyordu. Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.6287 dolar seviyesine çıktı ve yükselişini 11'nci güne taşıyarak en az Ocak 1971'den beri en uzun süreli yükseliş dönemini gerçekleştiriyor. Avrupa hisse sentlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, gün içindeki yüzde 0.4'lük kazancını geri vererek yüzde 0.2 düştü. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi.

İspanya'da gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.3 füşmesinin ardından bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 0.3 daraldı ve böylelikle, ekonomi 2009'dan bu yana ikinci kez resesyona girmiş oldu. ABD'de tüketici harcamalarının, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, yükselişini dokuzuncu aya da taşıması bekleniyor. Hisse senetleri, Adidas AG, Bank of Communications Co. ve Samsung Heavy Industries Co. gibi önemli şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamasından da destek buldu.

Sydney'de Döviz ve faiz risk yönetim şirketi Rochford Capital idari direktörü Thomas Averill, "Euroyu bu seviyelerde destekleyen gerçek bir temel gösterge yok" dedi "İspanya ve geniş anlamda Euro Bölgesi konusunda beklentim aşağı yönlü" değerlendirmesinde bulundu.

Euro 16 önemli para biriminin 13'ü karşısında değer kaybetti ve dolar karşısında yüzde 0.2 gerileyerek 1.3231 dolar seviyesine indi. Sterlin euro karşısında yüzde 0.3 yükselerek üçüncü günde de değer kazandı. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları, ülke merkez bankasının yarınki toplantısında faiz düşüreceği spekülasyonuna bağlı olarak, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kaybederken, yen karşısında yüzde 0.4 geriledi.