Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

S&P'nin Türkiye'ye ilişkin kararını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kuruluşun kendi standardının kaydığını söyledi.

Çağlayan, şunları kaydetti: ''S&P'nin kendi standardının kaydığı kanaatindeyim. S&P'nin kendi standardını kontrol etmesini tavsiye diyorum. Çünkü bu kuruluş, herhangi özel kuruluşlar, zaman zaman Türkiye'ye karşı yaptığı değerlendirmede maalesef samimi olamıyorlar. Burada bir genetik problem var. Neden böyle söylüyorum? Çünkü Türkiye'nin böylesine başarılı olduğu bir ortamda Türkiye'nin notunu bu şekilde durağana getiren S&P, batmış olan İzlanda ve İrlanda'nın notlarını batmadan bir yıl önce yatırım yapılabilir bir ülke seviyesine getirdiği için.... Şimdi dönmüş Türkiye'ye diyor ki; dış ticaretinde problemler yaşanabilir, bundan dolayı Türkiye'nin dış borcundan birtakım sıkıntılar olabilir. Şimdi İzlanda ve İrlanda'daki hareketinden dolayı S&P'ye söylenecek güzel şarkı var. Ey S&P daha önce nerelerdeydin mübarek?

İzlanda ve İrlanda ile ilgili senin (S&P) yatırım yapılabilir ülke olarak gösterdiğin, not verdiğin ülkeler şu anda yoğun bakım çadırında. Allah şifa versin, biz onların bir an önce ayağa kalkmasını istiyoruz. Türkiye 2012 yılının mart ayında 89 yıllık Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatını gerçekleştirmiştir. Bilhassa 2011 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıldı.''

-''Sen hangi tehlikeyi gördün mübarek?''-

S&P'nin Türkiye ile ilgili yapmış olduğu açıklamayı "talihsizlik" olarak nitelendiren Çağlayan, şöyle devam etti: "...Sen hangi tehlikeyi gördün mübarek? Yanlış görüyorsun. Tavsiyem sana kendine bir gözlük al veya gözlük değiştir. Şimdi sen diyorsun ki, kısa vadeli borçlarda sıkıntı olur. Şu anda özel sektörün kısa vadeli borç toplamı 1,3 milyar dolar dış borç 18,2 milyar dolar iç borcu var. Devletin toplam dış borcu kısa vadeli olan sadece 4 milyar dolar. Bu rakamı toplayalım desem şimdi burada toplarız. Türkiye ilk 4 ayda ihracatını yüzde 12'den fazla artırmış ve ilk 4 aydaki ihracat rakamı 46,5 milyar dolara gelmiş. İhracat artışı da ortada. Ama bunlar ne yapıyor biliyorum. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Biz işimizi biliyoruz. Böyle bir ortamda S&P'nin Türkiye ile ilgili yapmış olduğu standart dışı bu açıklama gerçekten talihsizliktir ve bu aslında onların saygınlığı ve güvenilirliğine gelen bir lekedir. S&P, senin Türkiye iye ilgili kafanda başka hesapların varsa, sen eğer Türkiye'deki faiz lobisine hizmet etmek istiyorsan onu bilmem ama avucunu yalarsın. Türkiye eski Türkiye gibi değil. Artık Türkiye'de geçmişteki alışılmışlar olmayacaktır, olmuyor. Bunların niyeti Türkiye'yi tekrar eski günlere götürmek. 2001'de olduğu gibi Türkiye'yi 200 milyar dolar bankacılık krizine sokmak.''

Türkiye'nin bankacılık sisteminin güçlü yapısına dikkati çeken Çağlayan, ''Öyle bir bankacılık denetleme sistemimiz var ki sağlam ve işinin başında. Öyle bir hükümetimiz var ki ne ben ne de diğer bakan arkadaşlarımız hiçbir şekilde kendimizden korkumuz yok. Yanlış yapanın ensesine çökecek cesaretteyiz. Bugün almış olduğumuz tedbirler, bugün göstermiş olduğumuz ekonomik performans faiz lobisinin ve bunlara hizmet etmek isteyenlerin hevesini kursağında bırakacaktır'' değerlendirmesini yaptı.