Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in S&P'nin metodolojisinde hatalar olduğuna ilişkin açıklamasının ardından kredi derecelendirme kuruluşu, Bloomberg HT'ye borç stoğu hesaplama yöntemini açıkladı.

128 ülkede aynı standartı uyguladıklarını hatırlatan S&P, hesaplamalarında genel yönetim borç stoğunun milli hasılaya oranına baktıklarını belirtti.

Genel Yönetim Borç Stoğu'nu ise Merkez Bankası net varlıklarını düşürdükten sonra bulduklarını bildiren kuruluş, bağımsız oldukları için hesaplamalarında Merkez Bankası varlıklarını dikkate almadıklarını ifade etti.

GARANTİ/GELBERİ: "S&P'DE HATA YOK"

Bloomberg HT'ye konuşan Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi de kuruluşun bir hatası olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı: "Bakan Şimşek'in bahsettiği kamu net borç stoku IMF tarafından hesaplanmış bir metodolojidir. Kamu net borç stokuyla genel yönetim borç stoku arasındaki fark ne derseniz; AB tanımlı genel yönetim borç stoku, brüt borç stokundan yalnızca hazinenin nakit finansal varlıklarını düşüyor. Halbuki kamu net borç stokunda finansal varlıkların yanında MB'nin net varlıkları ve işsizlik sigortası fonunun net varlıklarını da düşüyor. Dolayısıyla kamu net borç stoku 22.4 ile daha düşük. Diğeriyse 39.4 olarak hesaplanıyor" dedi.

S&P'nin yaptığında hata olmadığını bildiren Gelberi, "39.4 Merkez Bankası'nın varlıkları düşülmeden, işsizlik sigortası fonunun net varlıkları düşülmeden hesaplanmış borç stoğudur" dedi.