Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin'e giden ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, ABD'nin, Çin'in yeniden ihracat ve devlet kontrolündeki şirket merkezli bir ekonomiden, tüketim ve özel sektör büyümesi odaklı ekonomiye dönmesinin gerektiğini söyledi.

Çinlilere 30 yıl önce atalarının  yaptığı gibi ekonomik reformlar için bir sonraki hamleyi bulma çağrısında bulunan Geithner, gelecekteki ekonomik büyümenin, ekonomi politikalarında temel bir değişiklik gerektirdiğine dikkat çekti ve "Dünyanın geri kalanı için de olduğu gibi, ABD başarılı reformları görmek istiyor" dedi.

Çin Komünist Partisi'nin liderleri, 1.3 milyar kişi üzerindeki kontrollerini bırakmadan, büyümeyi ihracat ve yatırımdan, tüketime kaydırmaya çalışıyor. Liderler aynı zamanda finansal piyasalar ve yuan üzerindeki kontrolleri de kademelei olarka gevşetiyor.

Pekin Hükümeti'nin Döviz ticaretini daha serbest hâle getirmesine yönelik hamleleri, piyasalara döviz kurunun belirlenmesi konusunda daha fazla ağırlık vermesi gibi adımları kapsıyor. Çin Merkez Bankası 16 Nisan'da yuanın dolar karşısındaki işlem bandını günlük yüzde 0.5'ten yüzde 1'e yükseldi.

Geçtiğimiz hafta ABD'nin Çin hedeflerini anlattığı konuşmasında, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'i finansal sistemdeki kontrollerini gevşetmeye ve mevduat faizleri tabanını yükseltmeye davet etmişti.