Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankaların sermaye kurallarının sıkılaştırılması konusunda orta yolu bulmaya çalışan Avrupa Birliği Maliye Bakanları, İngiltere'nin direnciyle karşı karşıya kaldı ve anlaşamadı. AB liderleri anlaşma formülünü 15 Mayıs'ta bir kez daha arayacak.

Bugün erken saatlerde sonlanan Brüksel'deki 16 saatlik toplantı, ülkelerin, banka düzenlemelerini ne zaman sıkılaştırabileceği ve AB'nin bankaların bulundurması gereken minimum sermaye zorunlulukları üzerine yapılacak eklemeleri görüştü. AB'nin dönem başkanlığına sahip olan Danimarka'nın önerisi, hükümetlere, bankalara yüzde 5 oranında ekstra sermaye zorunluluğu getirme izni veriyor.

İngiltere Maliye Bakanı George Osborne ise üye ülkeler arasında "daha fazla esnekliği" savunanlara öncülük etti ve İngiltere'nin aynı zamanda, regülatörlerin konut piyasalarını kontrol edebilmeleri gibi makro tedbirleri içeren denetim kuralları için bastıracağını söyledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin, bu toplantıda anlaşma sağlanmamasının "tehlikeli" olacağı uyarılarına kulak asmayan AB bakanları, önümüzdeki 2 toplantıda orta yolu arayacak. Eğer bir anlaşma sağlanamazsa, karar, çoğunluğa göre alınacak.

Maliye bakanları arasındaki anlaşma, Avrupa Parlamentosu görüşmeleri için de arka planı oluşturacak.