Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

RESESYON SAFLARI BELLİ OLUYOR

Avrupa’da daralma haberleri geldikçe iki çeyrek üst üste küçülerek resesyon cephesine katılan ülkeler de belli oluyor. İngiltere, İspanya, Yunanistan gibi farklı yapılarda ülkelerin yanına katılacak diğer ülkeler de birer birer belli olurken son gelen PMI (Satın Alma Yöneticileri) verileri zorlu ikinci çeyrek koşullarını bir kez daha hatırlatmış oldu. Yıl başında birçok ekonomistin öngördüğü yumuşak daralma beklentisi böylece realize olurken, küçülmenin bu rakamlarla sınırlı kalıp kalmayacağı izlenecek. Aynı zamanda işsizlik oranı da rekor seviyeye çıkan Avrupa’da uygulanmaya çalışılan kemer sıkma tedbirleri bu yüzden tartışılıyor. Ekonomik küçülmenin ve işsizliğin bu önlemlerle daha da azabileceği tartışılan konulardan biri. Dünkü verilerin ardından ve kaynaklara göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin bazılarının İspanya için endişelerini dile getirmelerini takiben risk satıldı. Eurostoxx 600 Endeksi % 0.38 gerilerken İspanya ve İtalya gibi çevre  ülke bonoları satılırken endeksler de % 2’den fazla düştüler. İspanya 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 5.85’e yükselirken İtalya 10 yıllık faizi cılız artışla % 5.54’e çıktı. Euro / Dolar ise hafta başında denediği 1.33 direncini kırmamış oldu ve güne 1.3145’ten devam ediyor. Bugün yapılacak olan ECB toplantısında % 1 olan politika faizinin değiştirilmesi beklenmezken piyasayı yatırştıracak bir önlem alınıp alınmayacağı ya da bir sinyal gelip gelmeyeceği yakından takip edilecek. Diğer bir toplantı yapacak olan merkez bankası ise BOE – İngiltere olacak. % 0.5’te olan politika faizi ve 325 milyar Sterlin büyüklüğündeki tahvil alım programı da değiştirmeden bırakılacak. Neredeyse yeni güvenli liman olan pound, dolara karşı 1.6194’te ve toplantı sonrasında tepkisi izlenecek.

ABD VE ASYA İZLİYOR

Avrupa coşkusu iki kıtayı da sınırlı şekilde sararken ABD’nin derdi ise istihdam. Özel sektör açıklaması ADP’den gelirken, 179 bin kişinin istihdam edildiği düşünülürken 119 bin kişi olarak açıklandı. Bu durumda Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisinde beklentilerin altında kalacak bir sayı olabileceği endişesi önce satış getirdi, ardındansa FED’den yeni tur varlık alımı gelir beklentisi yarattı. Buna rağen ABD Borsaları günü zayıf tonda tamamladılar. S&P 500 Endeksi % 0.25 gerilerken kapanış da 1.402 puandan yapıldı. Vadeli işlemlerde ise değişim gözlenmiyor. Risk iştahındaki dönüşle Dolar Endeksi güçleniyor ve 79.2’de.

Asya’da Çin’in Servis PMI rakamının düşük kalması ve bankacılık hisselerinin etkisiyle satışlar var. Avrupa’da işlerin kızışması da bölgenin en büyük ticari partneri olması sebebiyle endişe yaratıyor. MSCI Asya Endeksi % 0.4 gerilerken Japon piyasaları bugün tatil sebebiyle kapalı. Şanghay Bileşik Endeksi ise değişim göstermiyor ve sabahki kayıplaırnı telafi etmiş durumda. Singapur’un varlık fonu Temasek’im iki Çin bankasında 2.48 milyar Dolarlık satış yapması ve piyasa fiyatının % 3 ile % 4 altında olması bankaları % 3 ve üstünde aşağıda tutuyor. Sağlık sektörüne gelen defans alımları ise endeksi ayakta tutuyor. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.06 düşüş sergiliyor. Yeni Zelanda’da işsizlik oranının beklentileri aşması da ülkenin Dolar’ını % 0.6 düşürüyor.

EMTİDA KIRMIZI GÜN

Dün doların güçlenmesi ve risk iştahındaki dönüşle beraber satılan emtia, S&P GSCI Emtia Endeksi’ni % 1.3 aşağı çekti. Özellikle tarım ürünlerine gelen kar satışlarıyla karışık satışlar mısır, buğday ve soya gibi maddeleri eksiye geçirdi. Başını buğdayın çektiği tepki hareketi bugün ekranlara yansırken buğfaydaki yükseliş % 0.7 düzeyinde. ABD tipi ham petrol 105.12 dolara inerken Brent petrol ise 118.31’de. Dolar’ın gücüyle gevşeyen değerli metallerden altın ons başına 1.647’ye inerken spot gümüş ise 30.44’te. Baz metallerde heyecan yaşanmazken vadeli işlemlerde bakır % 0.4 aşağıda.

YURT İÇİNDE PARALEL SEYİR

Gelişen Piyasa kurlarının satıldığı günde Türk Lirası da payını alırken Dolar / TL 1.7610’da. Euro / TL 2.3146’dan alıcı buluyor ve Sepet Kur 2.0381’de. Böylece dolara karşı cezalandırılan TL, yarım Euro + yarım Dolar’dan oluşan sepette güçlenmiş oldu. Faiz cephesinde ise sakin seyir devam etti. Gösterge faiz günü % 9.34 bileşikten tamamlarken volatilite hayli düşük kaldı. İMKB 100 ise günün en çok kaybedeni oldu. % 2’ye yakın düşen banka hisseleri öncülüğünde gevşeyen endeks 58.943 puana indi ve kayıp % 1.78’i buldu. Bugün açıklanacak Nisan ayı enflasyonu yakından izlenecek ve daha önce TCMB’nin sinyal verdiği şekilde yüksek çıkması bekleniyor. Bloomberg’e tahmin veren ekonomistlere göre TÜFE, Nisan ayında % 10.97 olarak gerçekleşecek.


Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

 

10:00 - Türkiye, Nisan ayı TÜFE ve ÜFE

11:30 - İngiltere, PMI hizmetler endeksi

12:00 - Euro Bölgesi, ÜFE

14:00 - İngiltere, MB faiz kararı

14:45 - Euro Bölgesi, MB fazi karari

15:30 - ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları

15:30 - ECB Başkanı Draghi konuşması

17:00 - ABD, imalat hariç ISM endeksi

 

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü