Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın en büyük ikinci bankası Societe Generale SA'nın karı, sabit getirili menkul kıymetlerden gelen kazançtaki sıçramanın şirket borçlanma kağıtlarının satışlarından kaynaklanan zararı dengelemesi sornası beklneneden daha az düştü.

Bankanın net karı yüzde 20 düşerek 732 milyon euroya (963 milyon dolar) geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 12 analistin tahminlerinin medyanına göre, bankanın 597.5 milyon euro kar açıklaması bekleniyordu. banka, sabit getirili menkul kıymetler, Döviz ve emtia işlemlerinden kaynaklanan gelirin yüzde 39 artarak 993 milyon euroya çıktığını duyurdu.

Societe Generale ve büyük Fransız rakibi BNP Paribas SA, sermaye koşullarının sıkılaştırılması ve fonlama maliyetlerinin artması ile birlikte, geçen yıl kurumsal ve yatırım bankacılığı birimlerinde maliyet azaltmaya başladı. Avrupa bankalarında hisseler, Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına 1 trilyon euronun üzerinde kredi sağlamasının etkisi ile yılın ilk çeyreğinde ralli yaptıktan sonra, geçen ay, İspanya'nın kötüleşen verilerinin bölge borç krizine yönelik endişeleri tekrar ortaya çıkarması sonucu geriledi.

Societe Generale CEO'su Frederic Oudea, "Grup'un mali yapısını güçlendirmeye devam ettik" dedi ve "Societe Generale, 2013 yılının sonuna kadar, piyasalara çıkmadan, Basel III sermaye greksinimlerini karşılayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Societe Generale'in kurumsal ve yatırım bankacılığı karı yüzde 41 düşerek, 591 milyon eurodan 351 milyon euryoa indi. Banka bu biriminde, dünya çapında 1,580 kişiyi işten çıkardı ve dördüncü çeyrekte 482 milyon euro zarar ettikten sonra karlı hale döndü. Sabit getirili menkul kıymetler, döviz ve emtia gelirleri artarken, işlem gören hisse senetleri satışları yüzde 26 düşerek 655 milyon euroya indi.