Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, küresel yavaşlamanın emtia grubuna yönelik tüketici talebini azaltacağı endişeleri ile, enerji sektörünün öncülüğünde değer kaybediyor. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks 2008'den bu yana en uzun süreli haftalık kayıp serisini gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçen hafta yüzde 0.6 düşerek 1.012.96 puana indi ve yedinci haftayı da düşüşle geçti. Rusya'nın en büyük ikinci gaz üreticisi OAO Novatek Londra'da yüzde 21 düşerek endeksteki haftalık kayıplara öncülük ederken, piyasa değeri bakımından Rusya'nın en büyük çelik üreticvisi OAO Novolipetsk Steel son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya'da Micex Endeksi 2012 yılının en düşük seviyesine inerken, Brezilya'da Bovespa Endeksi yüzde 1.4 geriledi.

Dünyanın çeşitli bölgelerinden bu hafta gelen ekonomik veriler, Çin ve ABD'de hizmet sektörü büyümesinin yavaşlaması ve Avrupa'da işsizlik oranının son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkması ile birlikte, dünyanın resesyona yöneldiği yolundaki endişeleri güçlendirdi. Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklenenden düşük çıkması, petrol fiyatlarının New York'ta Şubat ayından bu yana ilk kez varil başına 100 doların altına indi. Metal fiyatları Londra'da düştü.

Londra'da Capital Economics Ltd.'nin kıdemli gelişen piyasalar analisti Neil Shearing, "Veriler son birkaç haftada gerçekten kötüye döndü" dedi ve "Zayıf istihdam verileri yatırımcıların temkinli olmasına ve risk alma konusunda bekle-gör durumuna geçmelerine neden oldu" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 11 yükseldi ve endeksteki şirketlerin toplam piyasa değeri hesaplanan karlarının toplamının 10.5 katı düzeyinde. 2012 yılında yüzde 7 yükselen gelişmiş ülke hisselerini içeren MSCI Dünya Endeksi'nin değerlemesi ise karların toplamının 12.3 katı düzeyinde.