Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'de ihracat ve ithalatın beklenenden düşük artış göstermesini konuşuyor. Bu veriler sonrası, Çin hisse senetleri son dört ayın en düşük seviyesine inerken, yuan düşüşünü beşinci güne genişletti. Petrol fiyatları düşerken, Asya tahvil riski Ocak ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, Hong Kong saati ile 12:47'da yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla bir değişiklik göstermezken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.2 yükseldi. Çin para birimi yuan Ocak ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor. Hindistan para birimi rupi yüzde 1.2 değer kazandı. Petrol New York'ta yüzde 0.4 düşerek, yedinci gün ard arda değer kaybetmiş oldu.

Çin'de ihracat Nisan ayında yüzde 4.9 yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, artışın yüzde 8.5 olması bekleniyordu. İthalat ise aynı dönemde yüzde 0.3 arttı. Yuanın dolar karşısındaki yükselişi, Avrupa'daki ekonomik yavaşlamanın Çin2in ihracatını olumsuz etkilemesi ile birlikte bu yıl durma noktasına geldi. Çin'in ülke refah fonu China Investment Corp.'un başkanı Gao Xiqing, Avrupa'daki ekonomik kriz ortamında, fonun Avrupa ülkelerinin tahvillerinin alımını durdurduğunu kaydetti.

Hong Kong'da BWC Capital Markets baş ekonomisti Daniel Chan, "Çin, Avrupa'daki fırtına durulana kadar yuanın güçlenmesine izin vermeyecek" dedi ve "Çin'in ihracat görünümü, Avrupa'da henüz bir toparlanma olmamasından dolayı zayıf kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen dört hisse akrşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Hong Kong ve Tayland Borsalarının gösterge endeksleri en az yüzde 0.9'luk kayıplar yaşadı. Hindistan'da Sensex Endeksi, ülke merkez bankasının, ihracatçılara Döviz kazançlarının yüzde 50'sini rupiye çevirme zorunluluğu getirmelerinin ardından rupinin Ocak ayından bu yana en hızlı yükselişini gösterdiği bir ortamda yüzde 0.8 yükseldi.