Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ve Endonezya gibi ülkelerin ihracatındaki beklenmedik yavaşlamanın küresel büyümeye yönelik endişeleri artırması ile birlikte dalgalı seyrediyor.

PetroChina Co., Çin hükümetinin akaryakıt fiyatlarını düşürmesinin ardından ham petrolün işlenmesinden kaynaklanacak kayıplara ilişkin endişelerle son dört ayın en düşük seviyesine indi. Filipinler'in en büyük kumarhanesinin işletmecisi Alliance Global Group Inc., Xinhua News Agency'de, bazı Çinli turizm şirketlerinin bu ülkeye turları askıya aldığı yolunda çıkan haberin etkisi ile yüzde 5.6 geriledi. State Bank of India, merkez bankasının rupide değer kaybına yol açacak adımlar atmasının ardından yüzde 1.8 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, Hong Kong saati ile 15:44'te 979.23 puana çıktı. Endekste, düşen ve yükselen hisse senedi sayısı birbirine oldukça yakın. Çin'de ihracat Nisan ayında yüzde 4.9 yükseldi. Ekonomistler bu artışın yüzde 8.5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyordu. Filipinler'de ise ihracat Mart ayında yüzde 1.2 düştü. Beklenti ihracatın yüzde 10.1 artması yönündeydi.

Manila'da BDO Unibank Inc. şef piyasa stratejisti Jonathan Ravelas, "Dış ticaret verileri, küresel büyümenin halen aşağı yönlü olduğu endişelerini artırıyor" dedi ve "Bu durum, Avrupa krizinin kötüleşmesi ile tetiklenen endişelere katkı yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 geriledi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı. Filipinler Borsası gösterge endeksi yüzde 0.4 düştü. Hindistan'da Sensex Endeksi, ülke merkez bankasının ihracatçıların gelirlerinin yüzde 50'sini rupiye çevirmeleri yönünde aldığı rupiyi destekleme yönündeki kararının ardından yüzde 0.3 yükseldi.