Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bankalar şimdiden kendilerini Yunanistan'ın drahmiye dönmesine hazırlamaya başladı

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından Yunanistan'da hâlâ bir hükümet kurulamamış olması, ülkenin eurodan çıkışına ilişkin tartışmaları daha da artırdı. Ülkenin eurodan çıkışı artık Avrupalı liderler tarafından da açık açık konuşulmaya başlandı. Diğer yandan bankalar da sessizce kendilerini Yunanistan'ın drahmiye dönüşüne ve yeniden drahmi işlemleri yapmaya alıştırmaya çalışıyor.

Yunanistan'ın 10 yıl önce euroya girmesinin sonrasında da sistemlerinden drahmiyi hiç silmemiş olan bazı bankalar, ülkenin yeniden drahmiye dönmesi hâlinde hızlıca değişikliğe ayak uyduracak.

Estonya kronu ve Kazak tengesini doğurmuş olan Sovyetler Birliği'nin çökmesinden, euronun kuruluşuna kadar bankaların değişime ayak uydurma deneyimleri ve pratikleri bulunuyor.

Wall Street bankalarıyla çalışan danışmanlık şirketi ICS Risk Advisors'tan Hartmut Grossman, 2009'da Yunanistan'da patlak veren Avrupa'daki borç krizinin başlangıcından bu yana kuruluşların arka planda bu duruma yönelik hazırlık yaptıklarını söyledi.

Başta Avrupa'dakiler olmak üzere birçok kuruluşun uzun süredir bu durumu izlediğinin altını çizen Grossman, Yunanistan'daki son siyasi krizin bu durumu yalnızca bir üst seviyeye tırmandırdığını söyledi.

Bu durumun finansal kurumlar için yeni bir hazırlık olmadığını belirten Grossman, "Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması yeni bir şey değil" dedi.

Avrupa Birliği, Yunanistan'ın euroda kalmasını istiyor. Ayrıca anketler, Yunanlıların da euroda kalmayı istediğini gösteriyor. Ancak 6 Mayıs'taki seçimlerde memorandum karşıtları sandıkta destek buldu.

Eurodan çıkılması hâlinde Yunanistan'ın Döviz kontrolleri uygulayacağına kesin gözle bakan bankalar, yine de her yeni para birimini idare etmenin mümkün olduğunu savunuyor.

Nomura'nın Londra'daki Baş Risk Yöneticilerinden Lewis O'Donald, forex masalarının hızlı bir şekilde ayak uydurabileceğini, bunun eurodan çıkış yoluna bağlı olduğunu söyledi.

Diğer yandan Yunanistan'da iş yapan şirketler ve bireyler için nakit ihtiyacı bulunan Euro Bölgesi bankaların sorunu daha büyük olabilir. Bu bankalar kuru belirlerken sorun yaşayabilir.


Yunan drahmisinin, 1 euroya eşit tutulmasıyla, bu durum yabancı bankalarda büyük zarara neden olabilir.