Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdığını söyledi.

Şimşek, Batman'ın Sason ilçesinde yapılacak 200 yataklı kız öğrenci yurdu inşaatının temelinin atılması ve 200 yataklı erkek öğrenci yurdunun hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tüm dünyadaki annelerin ''Anneler Günü''nu kutladı.

Temelini atacakları kız öğrenci yurduyla Sason'da yetişen kızlar için çok önemli bir fırsat yaratacaklarını ifade eden Şimşek, ''Çünkü her şeyin başı eğitimdir. İnsanın kendisini geliştirmesi için, iş, aş imkanı açısından, ülkemizin uluslararası rekabet şartlarında daha iyi bir şekilde konumlanabilmesi için en temel önceliğimiz eğitimdir'' dedi.

Şimşek, bütçeden en fazla parayı eğitime harcadıklarını belirterek, 2002 yılında 11 milyar lira harcanan eğitim için bu yıl ön görülen paranın 56 milyar lira olduğunu, muhtemelen bunun da ötesine geçeceklerini kaydetti.

İlimin erkeğe de kadına da farz olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Dinimizde de böyledir. Kültürümüz de anlayışımız da böyle olmalıdır. Önümüzdeki dönemde 4 4 4 eğitim sistemi çok önemli. Bugün Türkiye'de 25 yaş üstü bütün nüfusumuzun ortalama okulda geçirdiği süre 6,5 yıldır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu süre 11,5 yıl civarındadır. Biz bunu en az 12 yıla çıkartıyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de ötesine geçiyoruz. Okul öncesini dikkate alırsanız, Türkiye, 13-14 yıllık asgari eğitim sistemine geçmiş oluyor. İnşallah bu, ülkemizin ileriki yıllarda, çok daha etkin, çok daha iyi bir konuma gelmesi için katkıda bulunacak.''



-''Huzur ve istikrara sahip çıkın''

Şimşek, Batman'ın istikrar ve huzur içinde büyümesi halinde ihracatının milyar doları bulacağına inandığını anlatarak, şunları söyledi:

''Huzur ve istikrara sahip çıkın. Asla ve asla birlik ve beraberliğimizi bozacak fitne ve fesat içinde olmayın. Maalesef bu fitne ve fesadı çıkartanların derdi ne size iş ve aştır ne sizin eğitiminizdir ne Sason'un ne Batman'ın ne de Türkiye'nin gelişmesidir. Onların derdi hak, hukuk, özgürlük, demokrasi de değil. Çünkü, Türkiye, temel hak ve özgürlükler anlamında, demokrasi anlamında, dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatıyor. Ülkemiz son yıllarda çok büyük bir gelişme içinde. Onun için, onların hikayeleri artık tutmuyor. Onların bahaneleri de kalmadı. Ama sizlerin de çabaları çok önemli, çünkü bizler birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlü bir şekilde devam ettirirsek, bu güzel ülkemize sahip çıkarsak, ülkenin her tarafı kalkınır, gelişir ve dünya ile daha iyi bir şekilde yarışma imkanına kavuşuruz.''



-''Milli gelir son 10 yılda 3 kattan fazla arttı''

Şimşek, 1990'da 200 milyar dolar olan milli gelirin 2000'li yılların başına gelindiğinde yerinde saydığını ve üzerine bir kuruş eklenmediğini kaydetti.

10-12 yılın bu ülkede heba olduğunu belirten Şimşek, şunları bildirdi:

''Türkiye, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdı. Vatandaşlarımızın sağlık, eğitim imkanları artmıştır. Geçmişte olmadığı kadar bu ülkede güzel şeyler oluyor. Kardeşliğimiz de pekişiyor. Biz sadece olaya ekonomik açıdan bakmıyoruz. Olaya sadece güvenlik açısından da bakmıyoruz. Teröristle mücadele önemlidir. Terörle mücadele çok daha kapsamlıdır. Biz her alanda ülkemizin önünü açıyoruz, inşallah daha fazlasın yapacağız.''

Şimşek, balı marka olan Sason ilçesinin yapısının arıcılık yapmaya uygun olduğunu belirterek, arıcılık yapmak isteyen herkese devlet olarak yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

Bakan Şimşek, daha sonra Vali Ahmet Turhan, AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Sason Kaymakamı Bahadır Yörük ile 200 kişilik kız öğrenci yurdu inşaatının temelini attı, 200 kişilik erkek öğrenci yurdunun açılışını yaptı. Şimşek, bazı aile ziyaretlerinin ardından TPAO tarafından düzenlenen petrol şenliğine de katıldı.