Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük dört ekonomisinin üçünü oluşturan Çin, Japonya ve Güney Kore'nin liderleri, bu yıl serbest ticaret anlaşması müzakarelerine başlama konusunda anlaştı.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda ve Güney Kore Başkanı Lee Myung Bak dün Pekin'de bir araya geldi ve ülkelerin ticaret bakanları da " ekonomi alanında ilk resmi üçlü kooperasyon anlaşmasını" imzaladı.

Wen dün, serbest ticaret anlaşmasının bölgenin ekonomik canlılığını artıracağını ve Doğu Avrupa'daki ekonomik entegrasyona destek olacağını söyledi. Wen, Şangdong eyaletinin, bölgesel ekonomik işbirliğinin üssü olarak tesis edileceğini söyledi. Japonya ve Güney Kore de kendi üslerini belirleyecek.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, üçlü işbirliğinin Asya-Pasifik bölgesini, dünyanın büyüme merkezi hâline getirmek için önemli bir adım olduğunu savundu. GÜney Kore Başkanı Lee de ABD ve Avrupa'daki ekonomik sıkıntıları hatırlatarak, "Kriz zamanlarında, ülkelerin ayakta kalmak için korumacı politikalar uygulaması hâlinde, ekonominin toparlanması daha da uzun zaman alacak" dedi.

Serbest ticaret anlaşması 1.5 milyar kişilik bir pazarı bir araya getirecek. Daha sıkı ekonomik ve ticaret bağları, bölgedeki siyasi güvensizliği bertaraf etmeye de yardımcı olabilir.