Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMERİKA’DA TEK DERT JP MORGAN

Bilanço sezonunun bittiği günlerde eknomik gelişmeler yeniden haber başlıklarını ele geçirmeye hazılranırken JP Morgan bir anda sahneyi ele geçirdi. CEO Jamie Dimon’dan gelen açıklamalara göre banka karmaşık piyasa pozisyonlarından ötürü 2 milyar dolar zarar etmiş durumda. Açıklamanın ardından hisse % 9 geriledi ve derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından kredi notu bir basamak indirilerek A+’ya çekildi. Banka hisseleri % 1.15 düşerken teknoloji hisselerindeki alımlar Nasdaq Endeksi’ni artıya taşıdı. S&P 500 Endeksi % 0.34 kayıpla 1.353 puana indi. Vadeli işlemlerde ise Yunan sorunları fiyatlanıyor ve S&P adına düşüş % 0.18 düzeyinde. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 1.8204’te ve Dolar Endeksi 80.4’ten ekranlara yansıyor. Bu hafta Bernanke ve arkadaşlarının para politikası toplantısındaki konuşmaları şeklinde özetlenebilecek toplantı tutanakları takip edilecek. Yatırımcılar yeni tur varşık alımı adına bir işaret olup olmadığına biraz da umutsuz bir şekilde bakacaklar. Toplantının ardından Başkan Bernanke dahil olmak üzere birçok başkan konuşma yapmış ve boğalara verilebilecek en olumlu mesaj varlık alımı yerine, desteğe devam olmuştu.

ASYA’DA KARIŞIK DUYGULAR

ABD’den gelen bankacılık sinyalleri olumlu algılanmazken JP Morgan’dan gelen son zarar rakamı Asyalı yatırımcıları ürküttü. Avrupa haberleri de belirsizliğini korurken, Asya’nın iki büyük ticari ortağı dengeleri bozma tehdidi olarak ortada duruyorlar. Pozitif cephede ise Çin’den gelen poliitka yumuşama sinyalleri var. Bankaların tuttukları zorunlu karşılıklarda Kasım ayından bu yana gelen 3. Indirim olan 50 baz puanlık indirim sonrasında zorunl karşılık oranı % 20’ye indi. Büyük bankalar için geçerli olan bu oran 18 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak ve likiditeyi artırarak ekonomiyi canlandırması bekleniyor. Yaklaşık 400 milyar Yuan (64 milyar dolar) likditenin serbest kalması bekleniyor ve Şanghay Bileşik Endeksi % 0.22 primli. Japonya’da Topix Endeksi gerilerken MSCI Asya Endeksi % 0.1 düşüyor. Fitch’den gelen açıklamalarda Çin’in yerel bonolarının notuna ilişkin olumsuz açıklamalar gelirken notun da 12–18 aylık bir zaman dilimi içinde tehlikede olduğu yönünde ifadelere yer verildi. Derecelendirme kuruluşundan gelen diğer açıklamalarda önümüzdeki 1-2 yıl içinde Güney Kore’nin notuna artış gelebileceği bildirilirken Filipinler için yatırım yapılabilir  seviyenin 1 yıl içinde gelmeyeceği ifade edildi. Filipinler Pezosu %0.8 gerilerken Kore Wonu % 0.16 düşüşte, 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi ise % 0.08 aşağıda.

EMTİADA MORALLER BOZUK

CFTC’den gelen bilgilere göre 18 ham madde üstüne alınan uzun vadeli işlemler ve opsiyon sözleşmeleri geçen hafta % 19 geriledi. Böylece 9 gündür gerileyen S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.76 düşüşte ve yıl başından bu yana getirisini Cuma günü sildikten sonra bugün de eksi seyir devam ediyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı petrol fiyatının hala yüksek olduğunu açıklarken Brent için 100 doların uygun olduğunu söyledi. ABD tipi ham petrol varil başına 95.61’e inerken Brent petrol 111.73’ten alıcı buluyor. Değerli metallerde bekleyiş sürerken spot altın ons başına 1.580 dolarda ve değişim gözlenmiyor. Spot gümüşte ise gerileme devam ediyor ve ons başına değer % 0.6 düşüşle 28.73’te. Bu yılın en karlı maddelerinden soyada % 1’den fazla düşüş yaşanırken 7 ayın dibine inen mısır yeşil bölgede kalmaya çalışıyor. Baz metallerde gerileme yaşanırken COMEX Bakır % 1.2 düşüşte. Çin’den gelen gevşeme pozitif etki etmeye yetmezken Avrupa sorunları ve global yavaşlama işaretleri psikolojileri etkiliyor.

YURT İÇİNDE DIŞARISI SEYREDİLİYOR

Cuma gününü beklentileri aşan banka karları, kuvvetli TL ve İspanya-Yunanistan haberleriyle karışık geçiren iç piyasada hisse senetleri günü yeşilde tamamladılar. İMKB 100 Endeksi % 0.09 yükselişle 58.872 puana çıktı. Gösterge tahvil günü % 9.51 bileşikten tamamlarken TCMB’nin istisnai gün uygulaması devam etti. Fonlama maliyetindeki artışla TL’nin kuvetli seyri arasında tercih yapmak durumunda kalan işlemciler günü sakin tamamladılar. Bugün İspanya, İtalya gibi ülkelerin tahvil ihaleleri yakından izlenecek. TL is güne Yunanistan’ın Euro’dan çıkma ihtimali üzerine düşüşle başladı. Avrupa Maliye Bakanları’nın toplanacağı günde ülkede Cumhurbaşkanı Papoulias ve diğer parti liderlerinin toplantıları izlenecek. Yeni hükümet kurulamazsa 17 Haziran’da ikinci seçimlere gidilecek ve son anketlere göre kurtarma paketi karşıtı Syriza birinci parti olacak. Euro / Dolar 1.2888’den işlem görürken Dolar / TL 1.7965’te ve Sepet Kur 2.0561’de.

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü