Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın ulusal birlik hükümeti kurmaları için siyasi liderlerle 2. görüşmesini yapmasının öncesinde euro, 16 önemli para biriminin çoğunluğu karşısında değer kaybetti. Bugün açıklanacak olan Euro Bölgesi sanayi üretiminin Mart'ta hız kesmesi bekleniyor. Asya Borsalarının 2 hafta üst üste düşmesin, güvenli varlık taleplerini desteklemesiyle ABD doları, Avustralya doları ile pariteye yaklaştı.

Yunanistan'ın haftasonunu da hükümetsiz geçirmesinin euroyu aşağı çektiğini belirten Bank of New Zealand'ın Döviz stratejistlerinden Mike Jones, siyaset ve borç duyarlılığından bağımsız olarak euronun bu yıl ekonominin düşük performansından ötürü baskı altında olduğunu söyledi.

Dolar karşısında 1.2879 seviyesinden 23 Ocak'tan bu yana en düşük değerini kaydetmiş olan euro bugün yüzde 0.2 aşağıda ve 1.2890 dolardan fiyatlanıyor. Euro, yen karşısında da yüzde 0.1 zayıflayarak 103.17 düzeyine geri çekildi. Dolar/Yen paritesi ise geçtiğimiz haftaki kapanışının yüzde 0.1 üzerinde 80.04 yenden işlem gördü. Avustralya doları karşısında 99.96 ABD centinden bu yılın en yükseğine işaret etmiş olan dolar, daha sonra 1.0012'lerde seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi geçtiğimiz haftaki yüzde 4.4'lük kaybının ardından bu haftanın ilk gününde de yüzde 0.3 düştü. Standard&Poor's 500 Endeksi 11 Mayıs'ta yüzde 0.3 aşağıda kapanmıştı.