Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası'nın bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürmesinin ardından ekonomiyi desteklemek için para politikasında gevşemeye gideceği spekülasyonunun etkisiyle Çin Borsası son 1 haftanın en büyük artışına işaret etti.

İmar şirketleri Poly Real Estate Co. ve Gemdale Corp., Bank of America Corp.'un, munzam karşılık indiriminin kredi büyümesini destekleyeceğini söylemesinin ardından yüzde 1.9'un üzerinde değer kazandı. Citic Securities Co., Çin'in yabancı kurumsal yatırımcılar üzerindeki kuralları daha fazla gevşeteceği haberiyle aracı kurumlar arasındaki kazançlara öncülük etti. Likör üreticisi Kweichow Moutai Co., perakende satışların beklentinin altında büyümesi üzerine şirketin geçtiğimiz haftaki kazançlarının gereğinden fazla olduğu spekülasyonuyla yüzde 2.3 düştü.

Munzam karşılık indiriminin olumlu olduğunu ve uzun vadede şirket kazançlarına yardım edebileceğini belirten Haitong Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Qi, bazı yatırımcıların bugünkü verilerden rahatsız olduğunu, bunun da hisselerdeki kazançları sınırladığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.2 kazançla 2,398.73 puana çıkarak, 4 Mayıs'tan bu yana en büyük kazancına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.2 artışla 2,641.04 puana yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi Cuma günü yüzde 0.6 aşağıda ve 97.76 puanda kapandı.

Çin'de sanayi üretiminin Nisan'da 2009'dan bu yana en düşük hızında büyümesi ve perakende satışların beklentinin altında kalmasıyla Şanghay Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.3 düştü.

Geçtiğimiz haftaki kayıplar, Şanghay Bileşik Endeksi'nin bu yılki kazançlarını yüzde 9.1'e düşürdü. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 10.3 katından fiyatlanıyor.