Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hükümet krizi yaşayan Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı spekülasyonunun risk iştahını kapatarak, gelişen piyasaların cazibesini azaltması üzerine Asya paraları değer kaybetti.

Güney Kore wonu 4 ayın en düşüğüne, Tayland bahtı da Ocak'tan bu yana en zayıf düzeyine geriledi. Yunanistan'daki 3 büyük siyasi partinin 6 Mayıs'tan bu yana ulusal birlik hükümeti kurulmasında anlaşamamasının ardından Avrupalı liderlerin açıkça ülkenin eurodan çıkışını tartışmaya başlamasıyla konu merkeze taşındı. Çin Merkez Bankası'nın son 6 ay için de 3. kez büyümeyi desteklemek için zorunlu karşılık oranlarını düşürmesinin ardından Çin yuanı zayıfladı.

Avrupa'daki borç krizinin piyasadaki en büyük sorun olduğunu ve yatırımcıların riskli varlıklardan kaçındığını söyleyen Tokyo'daki Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, yatırımcıların Yunanistan'daki durumun nasıl çözüleceğini merak ettiğini, bunun da risk iştahını etkileyerek, ibreyi dolardan yana kaydırdığını belirtti.

Won, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 1,149.40'a, Malezya ringgiti yüzde 0.2 değer kaybederek 3.0765'e, Tayland bahtı da yüzde 0.3 düşüşle 31.29'a geriledi. Filipin pezosu da 42.565'ten 42.640 seviyesine geri çekildi.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören para birimlerinin, dolar karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 2 haftalık kaybını genişleterek 4 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Endeksin 60 günlük ortalaması yüzde 2.75'te sabit kaldı. ABD'nin en çok işlem yaptığı 6 para birimi karşısında doların hareketini kaydeden Dolar Endeksi ise 2 ayın en yükseğine tırmandı.