Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin euroya zarar vermesi ve Çin'in munzam karşılık indiriminin, dünyanın en büyük metal kullanıcısının ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin endişeleri artırması üzerine emtia 9 gününde de değer kaybederek son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Standard&Poor's GSCI Spot Endeksi'nin yüzde 0.5 düşüşle 639.25 puandan 21 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine işaret etmesiyle endeks, Aralık 2008'dekiyle eş oranda aşağı yönlü seyir izledi. 25 ham maddenin göstergesi endeksi bugün Londra saati ile 5:47'de 640.36 puandan işlem gördü. New York tipi ham petrol değer kaybetti, baz metaller de Londra seansında geriledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın haftasonunda ulusal birlik hükümetinin kurulmasında ilerleme kaydedemesi üzerine euro 23 Ocak'tan bu yana en zayıf değerini kaydetti. Çin Merkez Bankası, ülkedeki sanayi üretimi, perakende satışlar ve yeni kredilerindeki düşüşün ardından 12 Mayıs'ta 6 ay içinde 3. kez bankaların munzam karşılık oranlarını indirdi.

Munzam karşılık indiriminin Çin'deki yavaşlamanın ciddi olduğuna işaret ettiğini belirten Beite Futures Co.'nun analistlerinden Wei Hongjjie, "Avrupa'nın borç krizinde olduğu ve Çin'in kendi yapısal sorunları göze alınırsa, çok daha büyük zorluklar kapıda" dedi.

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından hükümet kurmayı beceremeyen Yunanistan'da cumhurbaşkanı ve 3 büyük siyasi parti liderleri arasındaki görüşmeler bugün de devam edecek. Ülkedeki hükümet krizi, yeni bir seçim ve eurodan çıkış ihtimallerini artırdı.

Almanya'da ise başbakan Angela Merkel'in partisi eyalet seçimlerinin birinde ağır yenilgi aldı.