Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ispanya tahvillerinin faizi, Yunanistan'ın eurodan çıkışına yönelik endişelerin yoğunlaşması ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin eyalet seçimini kaybetmesinin ardından, beş ayı aşkın bir süredir ilk kez yüzde 6.3'ün üzerine çıktı.

Almanya, Finlandiya ve Hollanda tahvillerinin faizleri, yatırımcıların yüksek kredi notuna sahip ülkelerin varlıklarına yönelmeleri ile birlikte rekor seviyelere geriledi. İspanya'da borçlanma kağıdı ihalesinde faizler yükselirken, Almanya'daki ihalede düştü. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, Euro Bölgesi sanayi üretiminde mart ayındaki beklenmedik düşüşün etkisi ile Ocak ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Yarım Yarın açıklanacak olan veriler, Euro Bölgesi ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde daraldığını gösterebilir.

Londra'da Lloyds Banking Group Plc sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Achilleas Georgolopoulos, "Yunanistan'da siyasi kilitlenme risk primlerini yükseltmeye devam ediyor ve İspanyol tahvilleri düşüşünü sürdürüyor" dedi ve "Herşey riskten kaçınmaya uygun gelişiyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi 32 baz puan yükselerek, Londra saati ile 11:52'de yüzde 6.33'e yükseldi ve yüzde 6.3 seviyesini 30 Kasım'dan bu yana ilk kez geçti. Yüzde 5.85 faizli tahvillerin fiyatı 2.26 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 22.60 euro düşerek 96.575'e indi.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 24 baz puan yükselerek yüzde 5.75'e çıktı.