Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkacağı söylentilerinin yatırımcıyı dolara yönlendirtmesi ile altın beş ayın düşüğüne gerilerken düşük fiyatın yatırımcıya cazip gelmesi ile sarı metal yükselişe geçti. Gümüş ve platin de değer kazandı.

Spot altının onsu son beş günde ilk kez yükseliş yaşayarak yüzde 0.7 kadar artışla 1,549.55 dolara çıkarken Singapur'da yerel saatle 10.12'de 1,544.77 dolar oldu. Kıymetli metal dün gerilediği 1,526.97 dolar seviyesi ile 29 eylül tarihinden beri en düşük seviyeyi yaşarken eylül ayında kırdığı tüm zamanların rekoru olan 1,921.15 dolar seviyesinin de yüzde 21 altına düşmüş oldu. Külçe altının 14 günlük RSI'ı 25.14 olurken sıçramaya sebep olabilecek 30 seviyesinin de altına düştü. Altın, hükümet kurmayı başaramayan Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasının Avrupa'daki krizi daha da alevlendireceği endişesinin euroyu aşağı çekmesi ile son dört günde yüzde 3.4 değer kaybetti. ETF'deki altın varlıkları ise dün 1 şubat tarihinden beri ne düşük seviye olan 2,378.431 metrik tona geriledi.

Haitong Futures Co yatırım danışmanı Dong Zhuying konuyla ilgili "Altın kesinlikle gereğinden fazla değer kaybetti. Aralık ayındaki düşüş ile birlikte bir miktar alım beklentisi oluşmalıydı. Yakın vadede dolardaki bu güçlenme altının kazancını sınırlayacaktır." açıklamasında bulundu.

New York Comex'teki haziran teslimli külçe altının onsu dün yüzde 1,526.70 dolara geriledikten sonra yüzde 0.5 artışla 1,544.50 dolar oldu. Fed tutunaklarında bazı politika yapıcıların ekonominin tökezlemesi halinde,  gerekli durumda parasal genişlemeye gidilebileceğine dair görüş bildirdiklerinin ortaya çıkmasının ardından euro, dolar karşısındaki düşüşünü keserek dört ayın düşüğünden tırmanmaya başladı.