Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın nisan ayı toplantısı tutanaklarına göre, bazı Fed yetkililerinin, ekonominin hız kaybetmesi hâlinde daha fazla gevşemenin gerekebileceğini söylemesiyle dolar, euro karşısında 4 ayın zirvesinden geri çekildi.

Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta teşvik önlemlerini artıracağı spekülasyonu üzerine yen, 16 önemli para biriminin çoğunluğu karşısında değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa bugün merkez bankasının, büyümeyi desteklemesinin önemli olduğunu savundu. Yunan liderlerin, eurodan çıkış ve kurtarma paketini kaybetme riskleriyle 2. kez seçimlere hazırlanması, euro taleplerini sınırladı. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları 4 gündür süren düşüşüne ara vererek güçlendi.

FOMC'un bazı durumlar dahilinde para politikasını daha fazla gevşetebileceği sinyalini verdiğini belirten Commonwealth Bank of Australia'nın Sidney'deki stratejistlerinden Joseph Capurso, bunun doların yükselmek yerine, istikrar sağlamaya başlayacağı anlamına geldiğini söyledi. Capurso, bu durumun aynı zamanda dolar almayı düşünenlere ikinci bir kez kez düşünme nedeni vereceğini ifade etti.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.2739 seviyesine geriledi. Dolar, dün euroya karşı 1.2681 düzeyinden 17 ocak'tan bu yana en yükseğini test etmişti. Yen, euro karşısında da yüzde 0.1 zayıflayarak 101.91'e çıktı ve 14 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Japon yeni, dolar karşısında ise dünkü kapanışından yüzde 0.1 değerlenerek 80.26'ya çıktı.

Avustralya doları yüzde 0.4 artışla 99.53 ABD centine yükseldi. Yeni Zelanda doları da aynı oranda primlenerek 76.73 ABD centinden işlem gördü.