Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çinîn ekonomik yavaşlamayı durdurmak için tüketici harcamalarını destekleyeceği spekülasyonu ve Fed'in ABD ekonomisini teşvik için daha fazlasını yapacağına ilişkin iyimserlikle son dört ayın en düşük seviyesinden yükseldi.

Haier Electronics Group Co. ve diğer Çinli teçhizat üreticilerinin hisseleri, hükümetin enerji tasarruflu teçhizat üretimini teşvik etmek için sübvansiyon sağlayacağını açıklamasının ardından ralli yaptı. Çin'in en büyük internet şirketi Tencent Holdings Ltd., rekor kar açıklamasının desteği ile iki haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Korea Gas Corp., ortağının Mozambik'te ilave gaz bulduğunu açıklamasının ardından değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, Hong Kong saati ile 15:11'de 928.65 puana çıktı ve dört gün süren yüzde 5.82lik düşüşünü tersine çevirdi. Hisse senetleri hafta başında, Yunanistan'ın borç krizinin daha da derinleşmekte olduğu ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın yoğunlaştığı yolundaki endişelerle değer kaybetmişti. Fed'in son toplantısının tutanaklarına göre, bazı politika yapıcılar, ekonominin kötüleşmesi durumunda, ilave gevşemeye ihtiyaç duyulabileceğini kaydettiler. Hong Kong'da işlem göre Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi, dünkü yüzde 3.4'lük keskin düşüşünün ardınan yüzde 1.1 yükseldi.

Seul'de ING Investment Management Korea Ltd. şef yatırım yetkilisi Chung Yun, "Çin'deki tedbirler bekleyişlere destek oluyor" dedi ve "Hisse senetlerinin kısa vadede aşırı satım durumunda olduğu doğru, ancak özellikle Avrupa'daki belirsizlikler bir süre daha devam eder" değerlendirmesinde bulundu.