Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

TÜRKİYE’NİN AĞIRLIĞI ARTIRILDI

Dünyanın en büyük ve en çok takip edilen hisse senedi endekslerini oluşturan MSCI güncellemelere gitti. Bu güncellemeler içinde Türkiye de yerini aldı. 70 ülkede ve yaklaşık 500 ETF’e hizmet veren endekslerin içinde ağırlıklar değiştirildi. MSCI EM (Gelişen Pİyasalar) Endeksi’nde ağırlığı % 1.37’den % 1.46’ya çıkartılan Türkiye’nin bu değişiklikle yaklaşık 100 milyon ABD Doları’nın üstünde hisse girişine sahne olması bekleniyor. EM hisselerini takip eden fon büyüklüğünün 107 milyar Dolar olduğu hesaplanıyor. Sistem genellikle belli bir endeksi ya da göstergeyi takip eden fonlara yatırımcıların para sokması ve o fonların da sözü geçen endeksi bire bir takip etmesi şeklinde çalışıyor. Örnek olarak Rusya’nın endekste ağırlığı azaltıldığında eski ağırlıklara göre o piyasaya para ayıran fonun Rusya kaldıracı daha yüksek olacağından performansı tam olarak yansıtamayacağı aşikar. Durum böyle olunca fazla yatırmış olmamak için Rusya’ya bağlı endeks takip eden fonlar da satışa geçiyorlar ve yeni dengeye ayak uyduruyorlar. Değişikliklerden sonra artış ya da azalışa göre fondaki likiditesi artan ya da azalan hisse senetleri belirleniyor ve yeni endeks değerleri duyuruluyor.

AĞIRLIĞI ARTANLAR TALEP GÖRDÜ

Dünkü işlemlerde Sabancı Holding hisselerinin neden ralli yaptığını merak edenlerin bulacakları ilk yanıt buradan çıkabilir. Aynı şekilde 154 milyon TL olması beklenen birinci çeyrek karı yerine 190 milyon TL net kar açıklayan Koza Altın’ın da satıcılı kapanışının bu endeks değişikliğine bağlı olduğu düşünülüyor. İşte MSCI EM içinde likiditesi artan hisse senetleri :

KÜÇÜK ŞİRKETLERDE DE DEĞİŞİKLİKLER VAR

100 endeksin en çok yükselen ikinci şirketi olan Saf GYO da yine endeks değişikliğinde meydana gelen düzenlemelerden ileri gelen taleple günü tamamladı. Düşenler tarafında Torunlar GYO gibi şirketlerin olması da endeksin % 1 yükseldiği günde bununla ilişkilendirilebilir. Endeks değişiklikleri 31 Mayıs itibariyle hayata geçecek. Aşağıdaki grafikte de küçük şirketlerin endeks değişikliklerini görmek mümkün.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Gökhan Şen


gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net