Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için daha fazlasını yapabileceği beklentileri ve Şanghay piyasasında artan nakit primlerinin talebin daha da iyileşeceği spekülasyonunu güçlendirmesi sonrası, dört ayın en düşüğünden yükseldi. Aluminyum ve çinko fiyatları da yukarı yönde hareket etti.

Üç ay vdeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 1.6 artarak ton başına 7,775.75 dolara kadar çıktı ve böylelikle son beş gün içinde ilk kez yukarı yönde hareket etti. Daha sonra biraz gevşeyen kontrat Şanghay saati ile 15:00'te ton başına 7,748.25 dolara geldi. Kontrat dün ton başına 7,625 dolara kdar inerek 10 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu hareket sonucu, RSI, teknik analistlerce aşırı satım durumu olarak görülen , 30 seviyesinin altına inerek 29.86 seviyesine geld. RSI en son Ekim ayında 30 seviyesinin altına inmişti.

Şanghay'da Orient Futures Co., analistlerinden Ma Jian, "ABD'de olumlu haberlerin geldiği bir ortamda, dört günlük düşüşün ardından, açık kapama alımları gelmeli" dedi ve "Sıçrama, aşağı trend dahilinde bir soluklanma olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de dün açıklanan verilerden konut başlangıçları ve sanayi üretimi Nisan ayında beklenenden daha iyi çıkarken, inşaat izinleri önceki aya göre düşüş gösterdi. 24-25 Nisan'daki toplantının tutanaklarına göre,  Fed'in karar organı Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bazı üyeleri, eğer ekonomik toparlanma ivme kaybederse ya da tahminlere yönelik riskler yeterli derecede güçlenirse, ilave para politikası genişlemesinin gerekli olabileceğini düşünüyorlar.

Backwardation olarak adlandırılan, spot aluminyum ile üç ay vadeli aluminyum kontratı arasındaki fiyat farkı  gevşemeye devam ediyor. Bununla birlikte, Barclays Capital'in dünkü raporunda bahsettiği üzere, LME'deki açık kontrat sayısının düşmesi, açık pozisyonların kapatılmakta olduğunu işaret ediyor.

Comex'te Temmuz vadeli bakır kontratı yüzde 0.9 yükselerek pound başına 3.508 dolara çıktı. Ağustos teslimatı Şanghay Vadeli İşlemler Borsası bakır kontratı yüzde 1.9 yükselişle ton başına 55,730 yuandan (8,816 dolar) kapandı. Şanghay'da spot bakır, Changjiang Nonferrous Metals Market'te bugün, en yakın vadeli bakır kontratından 200 yuan daha yukarıda fiyatlandı. Dün bu seviye 100 yuandı.

LME'de Aluminyum yüzde 0.5 yükselerek ton başına 2,045 dolara, çinko yüzde 0.9 yükselişle ton başına 1,915 dolara, nikel yüzde 0.4 yükselerek ton başına 17,065 dolara çıkarken, kurşun ve kalay fazla değişmeyerek sırasıyla ton başına 1,972 dolar ve 19,651 dolar seviyelerinde kaldı.