Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da, hükümetin sağlık ve eğitim sektörlerinde toplam 10 milyar euroluk kesinti içeren paketi Meclis'te onaylandı.

Sağlıkta 7 milyar euro, eğitimde ise 3 milyar euroluk kesinti öngören kanun hükmündeki iki kararname, Mecliste yapılan oylamada, sadece iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) oyları ile kabul edildi.

Oylama için düzenlenen Meclis oturumunda söz alan Sağlık Bakanı Ana Mato, sağlık sisteminin 16 milyar euroluk borcunun olduğunu ifade ederek, ''Ciddi bir iflastan kurtulmak için bu kesintiler gerekli'' dedi.

''Eğitimdeki kesinti, özerk yönetimlerin kamu açıklarını kapatmalarına yardımcı olmak için yapıldı'' diyen Eğitim ve Kültür Bakanı Jose İgnacio Wert de, herkes gibi kendisinin de bu önlemleri almaktan hoşlanmadığını, ancak söz konusu önlemlerin zorunlu olduğunu söyledi.

Sağlık sektöründe yapılan kesintilerde en çok tartışılan konular, 1 Eylül tarihinden itibaren, yasal statüde bulunmayan göçmenlerin ücretsiz sağlık hizmetlerinin dışında bırakılması ve emeklilerin aldıkları ilaçlar için aylık 8 ila 18 euro arasında değişen ücret ödemeleri oldu.

Eğitimdeki 3 milyar euroluk kesinti kapsamında da, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren sınıflardaki öğrenci sayısının yüzde 20 artırılması (ilk öğretim 30, orta öğretim 36), üniversite harçlarına zam yapılması, öğretmenlerin çalışma saatlerinin artırılması ve 10 günden az raporlarda öğretmenlere ödeme yapılmaması öngörülüyor.

Bu arada, sol görüşlü partiler ve sendikalar, bu günü ''eğitim ve sağlıkta yas günü'' ilan ederken, yapılan açıklamalarda, alınan önlemlerle İspanya'nın 40 yıl geriye götürüldüğü, 40 binden fazla öğretmenin işsiz kalacağı savunuldu.

Eğitim çalışanları da, 22 Mayıs Salı günü greve gideceklerini duyurdu.

Öte yandan, Meclis'te, iktidardaki Halk Partisi'nin sunduğu, İspanya Devlet Radyo ve Televizyonu'nun (RTVE) Yönetim Kurulunun 12'den 9'a indirilmesi ve başkan seçiminin 3'te 2 çoğunluktan mutlak çoğunluğa dönüştürülmesini içeren kararname de kabul edildi.