Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, finansal krizin sonuçları ve Avrupa'daki kötülen durumdan ötürü ABD ekonomisin karşısında hâlâ daha zorlukların olduğunu savundu.

Krizden kalan hasarı tamir etmek ve daha fazla Amerikalı'ya istihdam yaratabilmek için yapılacak çok fazla şeyin bulunduğunu söyleyen Geithner, risklerin varlığına dikkat çekerek, "Avrupa'nın sert bir krizle karşı karşıya olmasıyla, hâlâ daha tehlikeli ve belirsiz bir dünyada yaşıyoruz" dedi.

Geithner'ın açıklamaları, Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği endişeleriyle Avrupa'daki borç krizinin yeniden alevlendiği bir zamanda geldi. 6 Mayıs'taki seçimlerin ardından koalisyon hükümeti oluşturmayı başaramayan Yunanistan, önümüzdeki ay yeniden seçimlere gidiyor. Borç krizindeki ülkedeki yeni seçimler, uluslararası kurtarma yardımı karşılığında şart koşulan kemer sıkma programlarını da tehdit ediyor.

Amerikan hazine bakanı aynı zamanda ABD ekonomisinin petrol kaynaklı risklerinin olduğunu da belirtti. Geithner, dünyanın İran ile kritik bir dönemden geçtiğini, bunun da petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturduğunu söyledi.

ABD'nin en büyük bankası JP Morgan Chase&Co.'nun 2 milyar dolarlık işlem zararını da değerlendiren Geithner, bu zararın, daha sıkı ve etkili finansal reformların ihtiyacına bir kez daha dikkat çektiğini gösterdiğini ifade etti.